Vilka är riskerna med Flebit?

April 6

Flebit är inflammation i venerna, som har en varierande grad av risk, beroende på typ. Flebit av ytliga vener, som är de som man kan se under huden, tenderar att orsaka någon risk, och oftast kräver ingen behandling. Surface flebit kan motivera utredning för mer riskabla djup ventrombos flebit eller tromboflebit.

Vanligtvis är benen påverkas i djup ven flebit. Symtomen kan innefatta smärta eller svullnad i den drabbade benet. Vissa kan också ha feber och huden kan visas rött nära platsen för flebit. Benet kan ha klumpar, och folk i avancerade stadier av tromboflebit kan också uppleva andnöd.

Djup ventrombos flebit är en medicinsk nödsituation. Venen ofta är svullen som en följd av blockering av en blodpropp. Trycket bakom koagel kan tvinga koagel in i lungorna, vilket orsakar lungemboli.

Lungemboli innebär att blod har blockerats vid någon del av lungorna. När lungorna inte får blod, kan vävnaden dör snabbt, vilket resulterar i minskad lungkapacitet, samt skador på hjärtat, hjärnan och kan även leda till döden. De misstänka djup ventrombos flebit ska träffa en läkare omedelbart och kan förvänta sig några dagars sjukhusvistelse för att ta bort blodproppen.

De löper större risk för djup ventrombos flebit är rökare, överviktiga, personer som är inaktiva eller har benet förlamning, och de som tar p-piller. Kvinnor på hormonbehandling löper ökad risk, som är transsexuella som tar östrogen för att upprätthålla en feminin utseende. Även de som har haft djup ventrombos flebit i det förflutna är att ytterligare risken för att utveckla en annan propp.

Konstigt nog kan blodproppar även bildas i människor som är på långa flygningar. Nuvarande tanke är att inaktivitet samtidigt på en flygresa, och trycksättning av planet kan vara bidragande faktorer. Komma upp och gå en gång i timmen, och bär stödstrumpor kan bidra till att minska denna risk.

I allmänhet, inte röka, gå ner i vikt efter behov, och upprätthålla en aktiv livsstil kan avsevärt minska risken för djup ventrombos flebit. Vissa riskfaktorer som rökning och p-piller eller östrogen tillsammans kraftigt ökar risken. Alla som använder östrogen bör definitivt upphöra med rökning att minska risken för flebit.

  • Flebit kan orsaka blodproppar och lungemboli.
  • Kvinnor som tar p-piller löper större risk att utveckla flebit.
  • Feber kan vara ett symptom på djup ven flebit.
  • Rökare löper en hög risk att utveckla djup ventrombos flebit.