Vad är Treonin?

August 15

Treonin (T eller Thr) är en aminosyra, eller en molekyl som är en av byggstenarna i proteiner. Det är en essentiell aminosyra, vilket innebär att det canâ € t göras av kroppen och därför måste förvärvas genom kosten. Många olika livsmedel innehåller treonin, inklusive de flesta kött, kyckling, keso, svamp, och vissa bladgrönsaker.

Denna aminosyra stödjer många olika kroppsfunktioner. Treonin krävs för bildandet av friska ben och tänder och spelar en roll i immunsystemet eftersom det är en nödvändig beståndsdel av antikroppar. Det är också närvarande i stora mängder i muskler och bindväv. Det är tänkt att hjälpa bidra till deras styrka och elasticitet på grund av sin höga andel i kollagen och elastin. Slutligen är det som erfordras för syntesen av vissa neurotransmittorer, vilket tyder på en roll i neural hälsa.

Det är väl känt att treonin är en nödvändig byggsten i många proteiner, men dess faktiska roll i ämnesomsättningen är inte lika känd. Denna aminosyra kan omvandlas till pyruvat eller alfa-ketobutyrat och så småningom till succinyl-CoA, vilket tyder på en förening med citronsyracykeln. Det är en av de aminosyror som kan fosforyleras, vilket är en viktig mekanism genom vilken celler kontrollera olika signalvägar. Dessutom krävs det för kroppen att syntetisera två icke-essentiella aminosyror, glycin och serin, vilka båda spelar viktiga roller i olika fysiologiska funktioner.

På grund av den stora mängden livsmedel som innehåller denna aminosyra, är treonin brist anses sällsynt i de flesta västerländska länder. Vissa vegetarianer, veganer, eller personer med mycket begränsade dieter, kan dock visa svag brist på denna aminosyra. Symtom på brist är oftast psykologisk natur, som depression eller överdriven nervositet. Andra symptom kan inkludera matsmältningsproblem och i svåra fall, uppbyggnaden av fett i levern, som kan leda till leversvikt. Människor som misstänker att de har låg treonin intag kan säkert komplettera sin kost med dagligt dricka en proteinshake eller äta en proteinbar.

Några experiment har föreslagit att treonin kan hjälpa till att hantera symptomen på två sjukdomar som påverkar muskel- och nervfunktion: Lou Gehrigâ € s sjukdom, eller amyotrofisk lateralskleros (ALS) och multipel skleros (MS). Det kan också hjälpa till med mild depression. Höga nivåer av treonin kan orsaka allvarliga leverproblem och eventuell toxicitet ammoniak i kroppen, så tar terapeutiska doser av denna aminosyra rekommenderas inte till någon som inte är under en Doctora € s vård.

  • Höga nivåer av treonin kan orsaka allvarliga leverproblem.
  • Svampar innehåller treonin.