Vilka är de olika typer av textil Råvaror?

July 24

Textila råmaterial är fibrer, antingen naturligt härledda eller syntetiska, som används för att göra kläder, filtar, handdukar och andra textila objekt. Ull och silke härrör från levande varelser - får och silkesmaskar, respektive - och ge värme eller mjukhet. Bomull och bambu fibrer härrör från växter, men bambu tenderar att behöva omfattande kemisk arbete innan det blir en fiber. Nylon och polyester är gjorda av petrokemiska och är syntetiska. Olika råvaror ofta samman till en blandning som gör de olika fibrer för att komplettera varandra.

Ull och silke är två textilråvaror som härrör från levande varelser. Får främst används för ull, men kameler och getter också kan producera ull. Detta tyg är inte känd för att vara bekväm, men det är bra på isolerande, och materialet är mycket absorberande. Silke är gjord från att ta isär en silkes kokong och är känd för att vara glänsande, bekväm och mjuk.

Två vegetabiliska råvaror för textil är bomull och bambu. Bambu fiber är vanligtvis mjuka och något stretchigt och bambu växter växer snabbt. För att göra bambu till en fiber, är hårda polymeriserade kemikalier krävs. Bomull är en av de äldsta typerna av tyger, och det är mjukt och absorberande. Det kan lätt behålla färg och, eftersom det är hållbart, är oftast lätt tryck på bomull.

Syntetiska fibrer är ofta räknas som textila råmaterial, även om de inte är naturligt härledda. Dessa syntetiska fibrer, såsom nylon och polyester, kräver användning av petrokemikalier antingen skapa fibern eller som en tillsats. Nylon har normalt elasticitet och normalt används för badkläder, fallskärmar och sportkläder. Polyester används ibland som ett substitut för bomull; det tenderar att vara lite mer skinande och inte skrynklas lätt.

Blended textila råmaterial kombinera två eller flera fibertyper för att skapa en produkt som förenar egenskaperna hos olika fibrer. Till exempel kan bomull och ull vara blandas för att skapa en varm plagg som är bekvämare och har mer stretch till det än en rent ull plagg. Det finns vanligtvis en huvud fiber och en liten andel av andra fibrer, men vissa blandningar kan slå ihop lika mycket olika fibrer. En annan vanlig orsak för att blanda fibrer är att göra en fiber som lätt kan färgas, så färre material behövs för att skapa färgstarka kläder och andra textilposter.

  • En closeup av tyg av nylon.
  • Polyesterväv.
  • Silke kommer från kokong av silkesmasken.
  • En vikta kvadrat av linne.
  • Textil gjord av bambu.