Vad är en icke-invasiv förfarande?

July 3

En icke-invasiv förfarande är en typ av medicinsk undersökning där huden inte bryts och kroppshåligheter inte sonde utanför deras normala medel. Vanliga icke-invasiva procedurer delas in i tre kategorier: diagnostisk avbildning, vävnads hjärtklappning och synundersökningar. En icke-invasiv förfarande är ofta det första steget i att diagnostisera och behandla sjukdomar.

Det finns tre typer av medicinska procedurer: icke-invasiv, minimalt invasiva och invasiva (ofta bara kallad kirurgi). Minimalt invasiva förfaranden och öppen kirurgi kräver vanligen viss form av snitt för att tillåta tillträde till insidan av patienten. Vid minimum, kirurgen behöver tillgång till delar av kroppen utanför ytterområdena.

En icke-invasiv förfarande har några drag som skiljer den från de andra förfaranden. Huden kan inte brytas under tentamen. Om huden spräcks under en skada och läkaren undersöker såret, är det fortfarande icke-invasiv. Det skulle bli minimalt invasiva om läkaren ytterligare öppnade såret eller placeras ett instrument inne skadan.

Den andra gemensamma drag för en icke-invasiv procedur är sonddjup och plats. Vidrör den yttre delen av kroppen är bra, men vidrör de inre delarna av kroppen kan inte vara. Använda instrument för att titta inuti öppna områden på kroppen, t.ex. elev eller örat, är bra. Djupare penetration, såsom en rektal eller sinus undersökning, går proceduren till minimalinvasiv.

Det finns tre huvudsakliga varianter av icke-invasiv förfarande. Diagnostisk avbildning använder olika metoder för att titta inuti en kropp utan att bryta huden. Elektromagnetisk strålning (röntgen), ultraljud eller datortomografi (CT) skannar alla faller in i denna kategori. Bilderna som samlats in av dessa genomsökningar är avgörande för behandling av ett stort antal problem eller avgöra om det krävs en mer invasiv form av kirurgi.

Vävnads hjärtklappning kräver en läkare att röra drabbade områden för att leta efter skador. Denna form av icke-invasiv procedur används för att hitta skador under huden eller lokalisera en källa till problem eller smärta. Medan den information som samlats under ett vävnads hjärtklappning är ofta korrekt, kommer de flesta läkare att följa upp sina resultat med någon form av bilddiagnostik.

Synundersökningar är den senaste gemensamma icke-invasiv förfarande. Dessa procedurer täcker söker repor, blåmärken eller andra uppenbara former av trauma. Använda instrument för att titta inuti en persona € s öron, näsa eller mun faller i allmänhet inom denna grupp, förutsatt att ingen penetration utöver vad som är allmänt möjligt för dessa öppningar. Till exempel med hjälp av en tungspatel titta ner en hals är icke-invasiv, men att sätta en räckvidd ner en persona € s strupe inte.

  • En datortomografi är ett exempel på ett icke-invasiva testet.
  • Nuvarande kirurgiska tekniker är så minimalt invasiva som möjligt.
  • Med hjälp av en tungspatel till tenta munnen är en icke-invasiv procedur.