Introduktion till Palladium Råvaror

October 31

Palladium, som tillhör platinagruppen av metaller (PGM), är ett populärt alternativ råvara till platina inom fordonsindustrin och smycken industrin. Dess största användningen kommer in i skapandet av föroreningsminskande katalysatorer. Palladiumâ € s formbarhet och korrosionsbeständighet gör den till den perfekta metall för sådan användning.

Eftersom palladium är billigare per troy ounce än platina, € itâ s alltmer blir metallen val vid framställning av dessa enheter. Här är de viktigaste användningsområdena för palladium:

Sektor Andel av total
Bilindustrin (katalysatorer) 58%
Smycken 26%
Elektronik 17%
Tandvård 15%
Annat 4%

Källa: US Geological Survey

Palladium har gynnats av strängare utsläppsbränslekrav som fastställts av Environmental Protection Agency (EPA) och andra internationella miljöorganisationer. Alla saker är lika, om utsläppsnormer är ytterligare förbättrad och kräver en ny generation av katalysatorer, efterfrågan på palladium kommer att öka.

En annan anledning att vara hausse på palladium är att antalet bilar, lastbilar och andra fordon som är utrustade med platina och palladiumgjorda katalysatorer ökar, framför allt i Kina. Om du investerar i palladium, hålla ett öga på bil-tillverkande mönster.

Två länder dominerar huvudsak palladiummarknaden: Ryssland och Sydafrika. Dessa två länder står för mer än 85 procent av den totala palladiumproduktion.

Land Produktion (miljoner ounces)
Ryssland 3,7
South Africa 2,4
Nordamerika 0,8
Zimbabwe 0,2
Annat 0,25

Källa: US Geological Survey

Eftersom dessa två länder dominerar palladiumproduktion, något försörjningsavbrott från något av länderna har en betydande inverkan på palladiumpriserna. Så var fallet i början av 2000, då den ryska regeringen meddelade att det skulle stoppa transporter av palladium och andra platinagruppmetaller för året. Som ni kan se, priset på palladium år 2000 nästan fördubblades, delvis till följd av ryska utbudsstörningar.

Introduktion till Palladium Råvaror

Den ryska regeringen meddelade till slut ett återupptagande av palladium-gruvverksamhet, och priserna sjönk tillbaka till normala nivåer under 2001. Som ett resultat av detta pris chock, har gruvbolagen försökt att diversifiera sin verksamhet utanför Ryssland och Sydafrika.

Men thereâ € s ingen väg runt det faktum att de flesta av världens € s reserver av palladium malm finns i dessa två länder. Som en sakfråga, kanske inte två länder dominerar en handelsvara så mycket som Ryssland och Sydafrika dominerar palladium.

Tänk på den unika marknadsstrukturen som du överväga att investera i denna ädelmetall.