Vad är Blaa?

March 23

En blaa är ett mjukt vete bulle liknar en middag rulle. Det är vanligen kvadratisk vid basen och böljande och runda upptill. Vanliga ingredienser i en blaa inkluderar bröd mjöl eller bageri mjöl, socker och salt med smör, vatten och jäst. Den främsta kännetecken som skiljer blaa från andra liknande mjuka, syrade bröd är den liberala damning av mjöl på utsidan. Dessa bullar är vanligen äts till frukost, men blaa är också populär som brödet för en liten lunch smörgås.

Blaa är ett syrat bröd görs med jäst. För att göra blaa, är smör rörs in siktat salt, socker och mjöl. Blommat jäst och något varmt vatten tillsätts sedan till blandningen, vilken omröres till en deg. Degen formas till en boll, som har uppstått, stansas ner, och delas in i rullar före bakning. Innan du går in i ugnen, är Blaa rullar sedan beströs med en bra lager av torrt mjöl. Dessa rullar kan bakas individuellt på en plåt, eller de kan rullas och bakade tillsammans i en brödform, vilket skapar en grupp bullar som kan dras isär och serveras.

Denna typ av bröd är inte ökat så länge många andra syrade bröd. Rising de Blaa rullar tar ca 45 minuter innan brödet stansas ner och vilade i ytterligare 15 minuter innan den är formad. Denna process förstärker och slappnar av gluten i brödet och gör det möjligt för jästen att bilda de ömtåliga luftfickor som gör brödet mjukt. Utföra denna process gör för jämnt fluffig bröddeg som lätt sträcks och formas till rullar.

Denna typ av bun är mest populära i Irland, och det är oftast äts som en smörad frukostrulle. Det är också ibland delas i två för att fungera som en liten smörgås äts vid lunch eller för en förmiddagen mellanmål. Generellt är fyllningen på denna smörgås något slags kött, ofta pålägg, corned beef, eller kryddat skinka.

Vid bakning syrade bröd som blaa, måste bagaren först blommar jästen i en liten kopp varmt vatten innan den läggs till degen. Blooming jäst är ett uppvaknande process som förbereder jästen att göra sitt arbete i brödet. Jäst som felaktigt har blommat kommer inte att stiga i degen. När jästen inte blommar när strös i en liten mängd varmt vatten, är jästen förmodligen dåligt och kommer inte att göra brödet stiga.