Vad är Shrimp Creole?

February 20

Räkor kreolska är en skaldjur skålen med en tomatbaserad sås som brukar serveras över ris. Creole är en amerikansk kokkonst som har sitt ursprung i södra Louisiana, även om dess påverkan inkluderar franska, spanska och indianska. Göra räkor kreol börjar vanligtvis genom att skapa en roux, en blandning av smör eller vegetabilisk olja och mjöl, och sedan lägga till grönsaker som selleri, lök och varma eller paprika. Tomater, lager eller vatten, och andra kryddor läggs till när grönsakerna har mjuknat och sedan räkor och örter ingår i slutet av koktiden.

Detta typiskt Södra maträtt är ett exempel på hur bosättare i södra Louisiana används lokalt tillgängliga ingredienser kombinerat med matlagning stilar av sina hemländer för att skapa ett nytt kök. Börjar en maträtt med en roux mjöl och smör är en traditionellt franskt teknik matlagning används för att göra denna kreolska maträtt. En roux görs av uppvärmning smör i en stekpanna tills smält och sedan tillsätta mjöl och matlagning dem tillsammans för att bilda en tjock pasta. Den roux bör tillåtas att brunt men inte brinna. Efter roux har kokat tillräckligt länge, kan grönsaker sättas.

Grönsakerna oftast påträffas i räkor kreol innefattar vitlök, lök och grön paprika, vilka alla är häftklammer i kreolska matlagning. Andra versioner kan omfatta okra, grön lök och örter som koriander eller persilja. De mest traditionella versionerna av detta recept kan enkelt ändras med alla ingredienser som kocken har på handen och njuter äta. Efter grönsakerna läggs till Roux, bör de normalt skall fräsas tills de är mjuka och lätt brynt att utveckla färg och smak. Efter att de har tillagas till denna punkt, kan de återstående ingredienserna tillsättas för att bilda den sås.

Den tomatbaserad sås för räkor kreol kan göras från färska eller konserverade tomater, konserverade tomatsås, eller en kombination av dessa. Antingen buljong eller vatten är också oftast tillsätts, tillsammans med en mängd olika kryddor. Lagerblad och cayennepeppar eller varm sås är traditionella smakingredienser, men vissa versioner av receptet inkluderar även Worcestershire sås, socker, eller kommersiellt beredda kreolska smaksättning blandningar. Om du använder en krydda blandning som innehåller salt, justera mängden annat salt i receptet därefter. Såsen ska sjuda i cirka 30 minuter eller mer innan du lägger de sista ingredienserna.

När kreolska sås har nått den önskade konsistensen kan den räka sättas. Det är viktigt att vänta tills i slutet av tillagningstiden för att lägga till räkor, eftersom det kockar mycket snabbt och blir seg och kryddig om överkokt. Räkor kan tillåtas att sjuda ovanpå såsen tills de blir bara rosa. Då rör i färska örter strax före servering för att maximera sin smak och servera skålen över vitt ris.

  • Räkor som är frusen rå måste vara korrekt tinas innan det tillagas.