Vad Är postcoital Test?

Den postcoital testet är en infertilitet test där livmoderhalsen tas från en patient några timmar efter samlag och undersöktes för spermier aktivitet. Merparten av tiden, kommer en postcoital testet inträffar en eller två dagar före ägglossning, när förhållandena är mest gynnsamma för spermier. Spermier kan oftast leva i livmoderhalsen under en tid, så detta test sker vanligen några timmar efter samlag. Betraktas som potentiellt invasiv och ineffektiv, är detta test används ofta sent i testprocessen, om inga andra tester har förklarat ett särskilt fall av infertilitet.

Normala testresultat kommer att ha några egenskaper. Living spermier nivåer bör vara normal och spermier bör gå normalt genom slem. De slem bör sträcka ca 2 inches (5 cm) och bör torka i ett karakteristiskt ormbunke mönster på ett objektglas. Dessa typer av resultat kan tyda på livmoderhalsen är en gynnsam miljö för spermierna. Den postcoital Testet kan utesluta några orsaker till infertilitet, inklusive ägglossning frågor och immunsystemets påverkan på spermierna.

Onormala testresultat kan visa att många eller alla spermierna är döda eller clumped tillsammans och rör sig i trög mönster genom slem. Livmoderhalsens slem kanske inte sträcka och kanske inte torka i en ormbunke format mönster på ett objektglas. Dessa typer av resultat från en postcoital testet kan indikera immunsystemet frågor, felaktig ägglossning timing, och andra relaterade faktorer. Även detta test kan vara användbart för att avgöra påverkan av vissa faktorer, även det kan anses ineffektiva.

Många läkare föredrar att inte använda postcoital testet inte är absolut nödvändigt för att diagnostisera infertilitet. Vissa vårdpersonal varnar testet utom som en sista utväg. Många faktorer som inte kan kontrolleras i ett laboratorium, som ineffektiv samlag och ägglossning timing, kan påverka resultatet av ett postcoital test.

Evidensbaserad medicin, å andra sidan, kan påverka fertiliteten och kan förbättra en patients chanser att fertiliteten. Andra fertilitetstester som av många läkare långt innan de anser att postcoital testet omfattar laparoskopi och endometriebiopsi. Utbudet av fertilitetsmetoder och infertilitet tester innebär en postcoital testet kanske inte ens ge hjälp resultat jämfört med de andra förfaranden. Evidensbaserad medicin och andra metoder för att testa för infertilitet är oftast mer effektiva, så många läkarmottagningar väljer att inte använda postcoital test för att fastställa orsaken till en patients infertilitet.

  • Beteendet hos spermier och livmoderhalssekret undersöks med ett mikroskop i en postcoital test.
  • Den postcoital testet kan användas för att utesluta några orsaker till infertilitet.

Relaterade artiklar