Vad är Glukosuri?

Glukosuri, även känd som glukosuri, är förekomsten av enkla socker eller glukos i urinen. Blodsocker normalt filtreras genom glomerulus och resorberas i proximala tubuli i njurarna. Endast en mycket liten mängd glukos vanligen utsöndras i urinen, ca 0,01% eller mindre, som inte upptäcks av de flesta tester.

Njurarna har en njur tröskel för glukos. Detta är den mängd av glukos i blodet som njurarna är i stånd att reabsorbing. När blodglukosnivåerna överskrider den renala tröskeln, är överskott av glukos inte resorberas och utsöndras i urinen i detekterbar mängd. Nedsatt tröskel för glukos varierar normalt mellan 160-190 mg / dl.

Det finns många möjliga orsaker till glykosuri; en vanlig orsak är diabetes mellitus. Diabetes mellitus är ett tillstånd som kännetecknas av höga sockernivåer i blodet, även kallad hyperglykemi. Individer som misstänks ha diabetes mellitus har ofta sin urin testas för glykosuri. Hyperglykemi kan också manifesteras genom andra tillstånd som cystinos, tyreotoxikos och Cushings syndrom.

En annan orsak till glukos i urinen är ett tillstånd som kallas njur glukosuri. I njur glukosuri, njurtubuli av njurar inte kan absorbera glukos, som istället drivs ut i urinen även när blodsockret är normala eller till och med låg. Detta tillstånd, även om det är i allmänhet godartade och inte har andra symptom, ibland i samband med andra allvarliga sjukdomar som Wilson sjukdom, Fanconis syndrom och akut pyelonefrit. Bly och kvicksilver förgiftning kan också leda till njur glukosuri.

Friska individer kan ibland uppvisa glykosuri. Att äta en hel del livsmedel rika på socker som godis, choklad, sirap, och frukter, liksom intag av kaffe och öl, kan leda till att förekomsten av socker i urinen. Stater av svår ångest och stress kan också leda till hyperglykemi och glukosuri. Graviditet har också förknippats med glukosuri; varje gravid kvinna med detta villkor bör utvärderas för att utesluta att utveckla graviditetsdiabetes. Störning av kroppens ämnesomsättning på grund av sjukdomar och infektioner, såsom i gikt, scharlakansfeber, och hjärnhinneinflammation, kan också leda till glykosuri.

Närvaron av glukos i urinen är oftast upptäcks i en urinanalys. När glukos detekteras i detta test, kommer en läkare ofta begära ytterligare tester för att leta efter orsaken. En fasteblodsockertest, till exempel, kan beordras att testa för diabetes.

  • Glukosuri brukar upptäckas i en urinanalys.
  • Gikt kan leda till glykosuri.
  • Hyperglykemi kan manifesteras genom andra villkor, som Cushings syndrom.
  • Diabetes mellitus är en orsak till glukosuri.
  • Äta sockerhaltiga livsmedel, liksom hårda karameller, kan leda till glykosuri.

Relaterade artiklar