Vem är Lenny Bruce?

July 25

I dagens värld av stand-up comedy, det finns många komiker som använder sin komedi för att göra politiska uttalanden eller få en reaktion. Under 1960-talet fanns det bara en person som verkligen tänja på gränserna för komedi. Lenny Bruce var en sann original; Han skrev och framförde material som var rolig, tankeväckande och radikal för tiden.

Lenny Bruce föddes 1925 i Long Island, New York. Hans mor var en dansare, och med hennes hjälp, började den unge Lenny Bruce utför i små nattklubbar. Bruce började sakta honing hans stand-up comedy färdigheter i New York jazz och strippklubbar. Hans handling var snart igen som helt skiljer sig från andra komedi rutiner vid tidpunkten.

Mörk och smal med en intensiv energi, Bruce skulle stryka omkring scenen attackera tabubelagda ämnen. Hans handling var full av fyra brev ord och han skulle tvinga människor att undersöka sina egna fördomar. Rasism, religion, droger och sex var alla täckta i Bruces monologer. Writers började sitta upp och ta meddelande när han blev ökänd. Bruce var snart ses som den komiska som skulle gå där andra fruktade att trampa.

De verkliga problemen för Lenny Bruce började när hans berömmelse började spridas. Han var ständigt greps för obscenity avgifter. Vid ett av hans rättsfall, Bruce vädjade domaren att låta honom utföra sin handling i domstol. Bruce ville domaren att förstå hans humor i sammanhanget; inte bara de svordomar polisen skulle läsa upp i domstol. Domaren vägrade och Bruce dömdes till flera månaders fängelse.

Bruce blev alltmer deprimerad och paranoid på grund av polisens trakasserier och drogerna som han tog. Han fann ständigt sig själv i domstolen på olika avgifter på grund av hans vägran att tona ner sitt handlande. Han såg detta censur som en strejk mot sin yttrandefrihet. Varje gång Lenny Bruce spelade onstage, den lokala polisen skulle titta, väntar på att gripa honom för någon obscenitet han yttrade.

Genom 1965, på grund av domstolskostnader, Lenny Bruce var pank och skuldsatt. Vid ett av sina sista spelningar i Los Angeles 1966, framträdde han på scenen skäggig och övervikt. Han utförde en mycket liten publik, inklusive häcklare och de obligatoriska vice polisen. Hans material bestod av hans nuvarande tvångstankar; sin konstitutionella rätt till yttrandefrihet och hans aldrig sinande rättsfall. Lenny Bruce dog sex månader efter spelningen av en överdos narkotika vid en ålder av 40.

Lenny Bruce har varit ett stort inflytande på många komiker. Den sena Bill Hicks och stand-up artister som Dennis Leary har alla hyllade Bruce. Idag tar vi yttrandefrihet för givet, men det är på grund av individer som Lenny Bruce att vi har möjlighet att göra det.