Vad är Decaisnea?

August 24

Decaisnea, som hör till Narrbuskeväxter växtfamiljen, är ett släkte av blommande växter som innehåller två arter, Decaisnea insignis och Decaisnea fargesii Franchet; den enda skillnaden mellan de två arterna är att den förra ger gulgröna frukt och den senare blåaktig frukt. Dessa typer av växter är hemma i Asien, särskilt Nepal, Burma och Kina, samt till Chile i Sydamerika, förekommer som lövfällande buskar samt små träd. De är populära som prydnadsväxter, särskilt Decaisnea fargesii arter, som är mer allmänt känd som Blå Korv Frukt eller döda manen fingrar, på grund av de mycket märk och fingerliknande blå frukter.

I trädet form, Decaisnea växter har flera stammar och smala stammar, och kan uppnå höjder omkring 26 fot (7,9248 meter). Alla arter har parbladiga blad som är cirka 36 inches (91,44 cm) lång, och har minst två dussin långa broschyrer vardera. Anläggningen är lövfällande, och bladen avhopp på vintern och trädet blir vilande. Nya blad igen på våren, och blommor produceras vid spetsarna på de nya skotten.

Blommorna består av sex foderblad, att inga kronblad, och är en ljus grön färg. De Decaisnea blommorna är hermafroditer, vilket innebär samma blomman har både manliga och kvinnliga organ, och anläggningen är därför kapabel att befrukta sig själv. Frukten utvecklas i långa baljor, och innehåller en transparent geléliknande massa. Denna massa är ätliga och har en ganska mild smak. Den är rik på pektin, ett ämne som används för att göra sylt och gelé.

Den tunna massa innehåller ett antal platta, svarta frön som ser snarare ut som vatten-melon frön. Att propagera anläggningen, är fröna bäst sås på våren; vegetativ förökning kan även utföras genom användning av sticklingar. Dessa blommande växter kan göra bra i områden med fullt solljus såväl som i skuggiga områden, men kräver en lerig, sur jord om de ska trivas. De behöver ofta, men inte överdrivet, vattna. Dessa växter kan tolerera frostiga förhållanden när de har blivit vilande.

Dessa växter behöver ingen särskild vård, bortsett från de vanliga gödning och insektsapplikationer. Det kommer att bidra till att lägga gödsel till unga plantor minst en gång i månaden, medan en eller två gånger om året är i allmänhet tillräckligt för äldre anläggningar. Decaisnea växter är känsliga för svampangrepp, särskilt i den våta säsongen, så det är en bra idé att behandla växterna med fungicid från tid till tid för att förhindra svampsjukdomar från att ta tag.