Vad är Socket AM3?

May 7

Socket AM3 är en hårdvarustandard för installation av centralenheter (processorer) på stationära datorer. Mer specifikt är det en typ av CPU-gränssnittet som rymmer vissa modeller av AMD-processorer. Den 941-håls AM3 CPU socket introducerades av AMD i februari 2009 för att dra nytta av den dåvarande senaste minnestyper och tillåter högre prestanda processorer.

Från och med 2011 är socket AM3 den senaste CPU sockel för AMD stationära processorer, som fungerar som en ersättning för den tidigare generationens uttag AM2 och AM2 +. Den nyare processorgränssnittet är avsett att stödja typ double data rate tre synkrona dynamic random access en minnesstandard som har åtminstone två gånger bandbredden av tidigare typer att flytta och minne (DDR3 SDRAM), lagra data, vilket resulterar i en risk för ett snabbare system . AM3 socket ger också AMD att ytterligare öka processor busshastighet - den takt med vilken processorn kan internt hantera data - jämfört med äldre socklar.

Även socket AM3 representerar en nyare design än socket AM2 och AM2 +, är konfigurationen stiftet mellan processorer för de olika sockets nästan identiska - 938 pinnar kontra 940 om de äldre marker. En CPU avsedd för socket AM2 eller AM2 + kan inte användas på en socket AM3 moderkort, men det är möjligt att använda en AM3-baserade processor på en socket AM2 eller AM2 + moderkort. Denna användning kommer med två förbehåll: det första, antar den datorns moderkort kommer att blinka med de senaste uppdateringarna för att säkerställa den nyare AM3 CPU stöds. För det andra, kommer prestanda med AM3-processor minskas på äldre chipset. Den AM2- eller AM2 + -baserad moderkort kommer att orsaka AM3 CPU busshastighet vara begränsad till den högsta hastigheten den äldre styrelsen kommer att stödja.

Den liknande layout av de nyare socket att Socket AM2 och socket AM2 + kommer med två andra fördelar. Först, liksom de tidigare konstruktioner, använder socket AM3 ett protokoll nollkrafts (ZIF), vilket innebär att chipet kommer helt enkelt släppa på plats när korrekt placerad på moderkortet, vilket minskar risken CPU kan skadas under installationen. För det andra är utformningen av hylsorna så lika att CPU-kylare utformade för de äldre chipset kan användas på AM3 moderkort och vice versa.

Uttaget AM3 plattformen stöder två rader med AMD-processorer. AMD Athlon II har hastigheter på mellan 1,6 gigahertz (GHz) och 3,4 GHz, med från två till fyra kärnor per processor. Den högre prestanda AMD Phenom II processorer är också AM3-baserade och innehåller från två till sex kärnor med hastigheter mellan 2,5 GHz till 3,7 GHz. Alla dessa processorer är avsedda för stationära och tillverkas på ett 45-nanometer process.

Från och med juni 2011 AMD hade planer på att bygga ut en något modifierad socket AM3 +. Denna nya processor layout är avsett att stödja övergången till en högre prestanda plattform kodnamnet "Bulldozer". Det förväntades att socket AM3 + skulle stödja befintliga AM3 processorer.

  • En pinne av DDR-SDRAM, en typ av minne.