Förstå psykologi självmedvetenhet

November 5

Har du någonsin sett en hund stå framför en spegel? Ibland skäller de på sig själva eller stå där med en förbryllad blick. Tro det eller ej, är förmågan att känna igen sig själv i spegeln ganska avancerad, och hundar har ännu att visa att de kan göra det. Vissa psykologer hävdar att det är ett unikt mänskliga förmågan, men åtminstone en studie har visat att tonårs schimpanser kan känna igen sig i en spegel.

När vi har utvecklat en känsla av självmedvetenhet, har vi uppnått ett tillstånd av självmedvetenhet. Varför "utvecklas?" Är vi inte medvetna om oss själva vid födseln? Egentligen kan det ta upp till fem eller sex månader för ett spädbarn att utveckla något ens tillnärmelsevis liknar självmedvetande.

Spegeln teknik är ett av de verktyg som psykologer har använts för att testa spädbarn och småbarn "nivåer av självmedvetenhet. Den enklaste formen av detta test innebär bara att sätta ett spädbarn ner framför en spegel och titta hennes svar. Vissa forskare har visat att 5- till 6-månader gamla barn kommer att nå ut och beröra spegelbild, tyder på att de tycker att det är en annan baby, eller åtminstone annorlunda från dem.

År 1979, Michael Lewis och Jeanne Brooks-Gunn genomfört en sofistikerad version av spegeltestet. De tillämpade lite rouge på näsan på två uppsättningar av barn - 15- till 17-månader gamla barn och 18- till 24-månader gamla barn. Idén: Om barnen tittar i spegeln och se rouge på sin näsa, de ska röra det eller försöka ta bort det på något sätt. Detta kräver dock att barnet att inse att personen i spegeln själv. Så vad hände? Bara ett fåtal av de 15- till 17-månader gamla barn faktiskt nådde upp och rörde deras näsor, men de allra flesta av de 18- till 24-månader gamla barn gjorde det. Så måste dessa barn har erkänt sig i spegeln.

Självmedvetande och självinsikt är samma sak. Att vara självmedveten betyder bara att vara medveten om sig själv. Men för mycket av något kan vara dåligt. Vanligtvis när någon säger att hon är "självmedveten," hon betyder att hon är medveten om vissa fel. Detta är inte den typ av självmedvetenhet behandlas här.

  • Kroppskännedom
  • Privat självmedvetande
  • Offentlig självmedvetande

Att bli medveten om din kropp

Body-medvetenhet börjar med en enkel fråga: Var börjar jag fysiskt, och var fysiskt jag sluta? Kom ihåg filmen Malice med Bill Pullman, Nicole Kidman, och Alec Baldwin? I en scen, Bill och Alec sitter i baren, och Alec ber Bill att nämna den del av hans kropp som är mest avvaras. Med andra ord, Alec vill Bill att välja den del av hans kropp att han kunde förlora utan att ta ett hårt slag mot hans självkänsla. Om du har sett filmen, vet du varför han frågar denna kusliga fråga - det är förebådade.

Vilken del av din kropp är viktigast för dig självkänsla? Det kanske låter konstigt, men att kunna se skillnad på din kropp och någon annans kropp är avgörande för självmedvetenhet. Tänk nyfödda. Den fysiska anslutningen mellan ett barn och en ammande mamma är obestridlig, och ett barns förverkligande av en känsla av skillnad, eller avskildhet, från mamman endast utvecklas med tiden.

Att hålla det privata

Hur väl känner du själv? Är du alltid försöker lista ut dig? Den interna fokus på tankar, känslor, motiv, och övergripande känsla av jaget kallas din privata självmedvetenhet. När man "ser inom," du är privatsjälvmedveten. Men om man "ser inom" lite för mycket, du är "privat avstånd-out."

Visa det

Säg att du åker till jobbet på morgonen, och när du får utanför till din bil, inser du att du hade glömt något. Så gör du den "stora finger snap" och "one-eye kisa," göra en helomvändning, och gå tillbaka in. Vilka är dessa saker? De låter som något från en Seinfeld-avsnitt, men vi vet alla vad de är - de beteenden som du gör när du glömmer något. Varför tror du göra dessa gester? Om du inte gjorde det, skulle du ser dumt promenader till din bil och sedan gå tillbaka igen utan någon uppenbar anledning. Varför behöver du en anledning? Någon kan vara att titta på dig!

Detta är den osynliga publiken fenomen - en känsla av att vi är "på scen" när vi är offentligt och att folk tittar på oss. Tonåringar verkar alltid vara "på scen." Om de snubbla över en spricka i trottoaren, de vänder klarröd och köra off fniss. Detta är ett exempel på vårt offentliga självmedvetande - vår känsla av oss själva i närvaro av andra, vår image.

Den mest märkbara aspekten av vårt offentliga självmedvetenhet är vår medvetenhet och fokus på framträdanden. Vi vill inte spendera miljarder dollar per år på fina kläder, gym medlemskap, och dieter för ingenting. Vår offentliga självmedvetande är en stor del av vilka vi är och hur vi ser på oss själva.