Vad är några utdöda djur i Nordamerika?

March 26

Liksom överallt annars, många djur i Nordamerika dog ut strax efter slutet av den senaste istiden, omkring 12.000 år sedan. Människor tros vara orsaken. Andra djur gick utdöda miljoner år tidigare, under pleistocen. Många av dessa är stora djur, och hänvisas till som megafaunaen. Lite av den nordamerikanska megafauna lever - några exempel är björnar och amerikanska Bison. Av alla utdöda djur från Nordamerika, de flesta av dem dog ut lika fort som människor fick fler.

Några av de fascinerande utdöda djur som levde i Nordamerika inkluderar den amerikanska Lion, som är den största underarten av lejon någonsin funnits, och är 25% större än den afrikanska lejonet (utdöd 8000 f.Kr.); Ancient Bison, som var den mest talrika stora växtätare under 8000 år, tills den dog ut cirka 8000 f.Kr., Cuvieronius, en stor elefant med spiral betar (utdöd 7000 f.Kr.); den Dire Wolf, en stor varg som gick utrotad i 8000 BC; Giant Beaver, med en längd på upp till 2,5 m (8,2 ft) som levde runt de stora sjöarna fram 10.000 år sedan; och Heptaxodontidae, en gnagare som kunde växa till storleken av björnar, som bodde i Puerto Rico förrän bara 3.000 år sedan. Med undantag för den antika Bison och Dire Wolf, några av dessa utdöda djur har levande släktingar.

Det finns många andra utdöda djur från Nordamerika. The Giant Short-Faced Bear, som är den största björnen som någonsin levt, stående vid sju meter hög och tio meter lång (utdöd 10.500 BC), Glyptodonter, ett bältdjur liknande bepansrade djur om storleken på en VW Bug, som ursprungligen utvecklades i Sydamerika, men flyttade till Texas; den berömda sabeltandade tigern, som var en topp rovdjur i pleistocen Nordamerika; den välkända Wooly Mammoth, med anpassningar till Ice Age levande, och finns ofta fryst i kanadensiska permafrost; och den amerikanska Cheetah, en gepard liknande djuret närmare släkt med den moderna Puma, och som är känd endast från benfragment.

Det finns många andra utdöda djur från Nordamerika över sina hundratals miljoner år av naturhistoria, men den här artikeln precis täcks de som dog ut senast.

  • Puerto Rico var landet av Heptaxodontidae gnagare förrän 3000 år sedan.
  • Den amerikanska Cheetah är endast känd från benfragment.
  • Den amerikanska Bison är en av de få överlevande nordamerikanska megafauna.
  • Dagens afrikanska lejon är 25% mindre än den numera utdöda Amerikanskt lejon.