Vad är en laxstjärt Jig?

February 1

En laxstjärt jigg är en specialiserad anordning gjord för träarbetare för användning i att göra laxstjärtsförband snabbare och mer exakt än de kan för hand. Mycket liknar en mall i funktion, ger en laxstjärt jigg en styrning mot vilken en woodworkeren kan förflytta ett skärverktyg, såsom en såg eller en router. Vissa dovetail jiggar tillåta en möbelsnickare att skära stiften och svansar av en sinkfog samtidigt

Såsom det används i träbearbetning, jiggar är anordningar träarbetare använder för att kontrollera förflyttning av andra verktyg. Jiggar skapas och används när möbelsnickare måste göra samma nedskärningar upprepade, som när klippaggregatet ståndare eller stolsben. En möbelsnickare kommer vanligtvis göra en jigg för sådana uppgifter att se till att bitarna snittet är så identiska som möjligt, på ungefär samma sätt som en låssmed kommer att använda en nyckel som en jigg vid skärning dess dubblett.

En laxstjärtsförbandet används vanligen för att ansluta två träbitar tillsammans i rät vinkel, såsom lederna som förbinder sidorna på en låda på framsidan och baksidan. Används sedan människan först lärde sig att arbeta trä, enligt den historiska bevis, ett laxstjärtsfog består av en eller flera solfjäderformade tappar, eller "pinnar", på ett arbetsstycke, införda i motsvarande formade tapphål, eller "svansar" skuren i annan. Laxstjärtsförband är mycket populära på grund av deras motstånd mot att ha deras komponenter separeras.

Medan en laxstjärtsfog är en säker och pålitlig fog i träbearbetning, skärning ena hand är en krävande uppgift och ett mått på en möbelsnickare skicklighet. En laxstjärtsförbandet fungerar bäst när bitarna sitter stadigt och det finns ingen lek alls mellan dem; skära flera stift och svansar till sådana krävande specifikationer frihand är svårt och tidskrävande. En laxstjärt jigg minskar arbetet till en församling-line process som kräver endast noggrann mätning, en säker klämma och en stadig hand.

Snickare och träarbetare har rutinmässigt gjort sina egna sinkade jiggar för att hjälpa till i produktionen av de vanligaste laxstjärtsförband de gör. En butik gjorda dovetail jigg kan vara så enkelt som en serie av ankomst- och avgångstider skuren i ett stycke trä, som är fastklämd till arbetsstycket och används som en guide för en handhållen router med en speciell avsmalnande skär bit kallas en laxstjärt lite. En butik gjorda laxstjärt jigg konstruerad för användning med en handsåg kan vara så enkelt som en mall skära in en tunn bit av trä eller akryl. När fastklämd till arbetsstycket, en handsåg - i allmänhet en tapp sågar, som är speciellt gjord för att skära fogar - används för att göra flera skär in i arbetsstycket, som sedan rensas ut med en mejsel. Shop gjorda jiggar allmänhet byggda av trä, och kan kräva ersättas regelbundet.

När en möbelsnickare måste göra en stor mängd laxstjärtsförband, som i skåp och andra typer av möbler, är en kommersiell dovetail jigg oumbärlig eftersom det drastiskt minskar mängden tid som ägnas åt uppgiften. Måttligt från till dyra, dessa jiggar utformade för att låta woodworker snitt från ett enda stift-and-tail kombination med en lång rad utan att behöva ändra jiggen setup, vilket ofta är ett av de mest tidskrävande aspekter av träbearbetning. Kommersiella sinkade jiggar är också justerbara i andra områden; de flesta kommer att tillåta ändringar i djup och bredd svansar och stift. Många kommersiella sinkade jiggar fungerar även genom att klämma ihop de två arbetsstycken som skall sammanfogas, vilket gör nedskärningarna samtidigt för att säkerställa en bra passform. Kommersiella sinkade jiggar är nästan universellt av stål, aluminium eller mässing, med likaledes kraftiga fästen och justera hårdvara, och kan förväntas pågå en mycket lång tid med måttlig till tung användning.

  • Handsåg används tillsammans med en laxstjärt jigg när du gör laxstjärtsförband.