Vad är en Shakuhachi?

November 17

Den Shakuhachi är en japansk slutet blåst flöjt, som hölls som en spelare eller indianflöjt, snarare än som den tvärgående konsertflöjt som är mest bekant för många västerlänningar. Som medlem i flöjt familjen, är det också relaterad till visselpipa, orgelpipor, panflöjter, Piccolos och kannor. Som en slutblåst flöjt eller fälg-flöjt, är shakuhachi relaterat till olika flöjter av Afrika och Central- och Sydamerika, samt den kinesiska xiao, som utvecklats i Handynastin och länkade med läror Konfucius.

Den Shakuhachi är oftast gjorda av bambu, men ibland byggda av trä, eller ens plast. Den har fyra fingerhål och ett hål för tummen. Den hänvisas till som en tandad flöjt eftersom den har ett hack, antingen böjd som ett U eller spetsig som ett V, skär i fälgen, för produktion tonhöjd.

Tonerna av 21,5 tum (54,5 cm) instrumentet är ungefär lika med D, F, G, A och C i en västerländsk skala, liknar den omfattning som ofta kallas mindre pentatoniska. Mellan platser och oktavförändring uppnås genom fingerteknik och embouchure justering. Half-holing och kvarts holing, liksom korsfingersättning, används också. Som med andra blåsinstrument, längre instrument har lägre tuning.

Den Shakuhachi används i meditation av en Zen buddistisk sekt, i healing musik, och i Shakuhachi orkestrar. Det har gått med i rang av de orkesterinstrument i bitar såsom Konsert för Shakuhachi och orkester av Yamamoto Hozan, men shakuhachi och koto är en mer traditionell ensemble kombination.

Noterade Shakuhachi spelare har inkluderat Masakazu Yoshizawa, vars spel var med i de En geishas memoarer soundtrack och Bill Shozan Schultz, som spelade i Snö faller på cederträden. Andra högt ansedda Shakuhachi spelare inkluderar Yokoyama Katsuya, Watazumido doso Roshi, Kozan Tanifuji, Kuniyoshi Sugawara, Anne Norman, John Kaizan Neptunus, Akikazu Nakamura, Kifu Mitsuhashi och Riley Lee.

  • Den Shakuhachi används i meditation av en Zen buddistisk sekt.