Vad är en lake?

September 8

Laken är en lång, smal sötvattenfisk som lever i sjöar och vattendrag i de kallare klimat i norra halvklotet. Även känd som ryggradslös havskatt, tånglake, metyl, advokat, sötvatten torsk, Loche, lera haj, långa, eller hud Ling, kommer namnet lake från det latinska ordet barba, en hänvisning till dess särskiljande enda hakan morrhår. En ful, havskatt liknande fisk, det är en skandinavisk delikatess och känd bland fiskare för sitt milda kött och vitaminrik lever.

Mogna burbots når vanligtvis längder mellan 15 och 22 inches (ca 38-55 cm) och väger mellan 1 och 3 pounds (ca 0,45 och 1,4 kg). De har en lång, ål-liknande, cylindriska kroppar som fläckiga olivgrönt och brunt över ryggen med en kräm underbelly. Långa fenor köra ner i mitten av ryggen och magen från mittpunkten av fisken hela vägen till den rundade svansen. Huden på lake är slät, och vågen är liten, nästan omöjliga att upptäcka med blotta ögat.

Vicious rovdjur som till stor del natt, dessa slanka fiskar lever på sik, nejonöga, och även andra burbots. När de kan få dem, har de också varit kända för att äta möss. Deras stora munnar är väl lämpade för deras köttätande natur, med flera rader av små, bakåt sneda tänder och kraftiga käkar. Upp till en ålder av fem eller sex, unga burbots äter också ryggradslösa djur och insekter.

Väl anpassad till det kalla vattnet i nordliga klimat, burbots leka i mitten av vintern under isen. Allt från ett dussin till över 100 burbots samlas in i en vred boll att leka, och en enda lake kan producera mer än en miljon ägg. Dessa långlivade, långsamt växande fisk kan ofta leva i mer än 20 år, och når sin mogna storlek på mellan fem och sju år. Detta handlar också om den tid de börjar leka.

Lake kan fiskas under sommarmånaderna samt på vintern, vilket gör dem till ett populärt mål för is fiskare. De kan fångas med en enkel metspö och krok, med fryst eller färsk fisk som används som bete. Ökända för att ha stulit bete kan lake vara en utmaning att lossna från kroken en gång fångade, eftersom det kan svepa sin långa kropp runt handleden för någon som försöker ta den ur knipan. En festival som heter International tånglake Festival hålls årligen i Minnesota, hedra denna fisk hemma i så många av statens många sjöar.