Vad är Rekonstruktiv Therapy?

November 17

Rekonstruktiv terapi är en icke-kirurgisk behandling för ledvärk och degeneration. Det innebär injektion av näringsblandningar i leden för att främja återväxten av ligament och andra bindväv, med målet att stabilisera leden. Denna terapi är vanligtvis klassas som ett alternativ eller kompletterande behandling, och det är oftast erbjuds av osteopathic läkare, även om allopatiska läkare kan ibland betrakta det som ett behandlingsalternativ.

Praktiserats sedan 1920-talet, förlitar rekonstruktiv terapi på att stimulera kroppens bindväv att växa. Det är också känt som proliferativ eller Prolotherapy, i en hänvisning till tanken att det uppmuntrar bindväv att föröka vid injektionsstället. Utövare kan erbjuda injektioner var som helst i kroppen, även om denna behandling rekommenderas ofta specifikt för ländryggssmärta och höftsmärta.

Innan rekonstruktiv terapi kan användas, måste en grundlig patientundersökning genomföras där läkaren palpates fogen, bestämmer rörelseomfång tillgänglig för patienten, och intervjuer patienten om hans eller hennes sjukdomshistoria. Medicinska imaging studier används för att lära dig mer om omfattningen av skadorna på leden och orsaken. Om läkaren anser att patienten är en bra kandidat, kommer en serie injektioner utföras, med periodisk upprepade imaging studier för att övervaka utvecklingen på platsen. Det är viktigt att ta itu med den underliggande orsaken till den gemensamma degeneration i färd med att behandla det.

Målet med rekonstruktiv terapi är att stabilisera och förstärka fogarna. Människor kan vara kandidater om de har degenerativa gemensamma villkor som orsakar haverier av ligament och andra bindväv, och i kölvattnet av idrottsskador som spricker eller blåmärke bindväv runt lederna. Det finns risker för denna injektionsteknik, exempelvis för att innehållet i sprutan till en oavsiktlig område eller orsaka en infektion vid injektionsstället. Proceduren måste utföras av en läkare som har utbildats i rekonstruktiv terapi.

Läkare kan uppmuntra sina patienter att använda stretching och andra tekniker samtidigt genomgår rekonstruktiv behandling. Metoder som yoga kan också stärka lederna och hjälpa patienter utveckla mer stabilitet. Det är särskilt viktigt att långsamt bygga upp styrka i fogen för att undvika att orsaka skador genom överbelastning eller ansträngande. En sjukgymnast eller personlig tränare kan arbeta med en patient för att utveckla en säker träningsprogram som kommer att bygga det gemensamma utan betonar den innan den är helt läkt.

  • Yoga kan rekommenderas för dem som genomgår rekonstruktiv terapi.