Vad är vulkaniserat gummi?

March 11

Vulkaniserat gummi är en naturlig elastomer som har gjorts mer tålig genom en biokemisk process som härdar gummit. Under vulkanisering, är den mjölkiga latex från gummiträd i kombination med en härdnings ingrediens - vanligtvis svavel - och värms under tryck. Denna process, som upptäcktes av en amerikansk uppfinnare vid namn Charles Goodyear 1839, gjorde gummi mer stabil, hårdare och mer motståndskraftiga mot värme, vilket gjorde det mer användbart för industriella ändamål och perfekt för vissa produkter. Dess namn kommer från Vulcan, den romerska guden av smeder.

Making Gummi Starkare

Innan vulkning upptäcktes, skulle naturgummi koaguleras med syra och göras smidbart så att det kunde formas och formas. Vid höga temperaturer, men skulle gummit blir klibbigt eller smälta. Vid låga temperaturer skulle gummit blir sprött. Dessa egenskaper gjorde denna typ av gummi opraktiskt att använda i industriella miljöer.

Vulkanisering kombinerar kemiskt gummit och svavel. Vid högt tryck och höga temperaturer, svavelatomerna bildar länkar eller broar mellan långa kedjor av gummimolekylerna. Detta ökar gummits styrka och hållbarhet och minskar dess klibbighet. Det gör också gummi behålla sin elasticitet vid ett mycket bredare spektrum av temperaturer, vilket gör vulkaniserat gummi mer användbar för många ändamål.

Upptäckt

Goodyear hade experimenterat med gummi under flera år innan upptäcka vulkning. En tidigare järnaffär ägare som inte hade någon vetenskaplig utbildning eller kunskap om kemikalier, Goodyear drabbades ekonomiskt och gick i skuld samtidigt som letar efter ett sätt att göra gummi mer stabil och hållbar. Det sägs ofta att hans upptäckt var av en slump efter en blandning av svavel och gummi gummi befläckade på en het spis och bildade ett härdat material. Goodyear, dock hävdade att det var ingen tillfällighet utan snarare resultatet av en serie experiment och observationer.

Han skickade prover av hans härdade gummi till brittiska gummiplantor. En engelsman vid namn Thomas Hancock, som hade försökt att göra väder gummi i 20 år, såg en av proverna och han märkte en kontrollampa gulaktig pudrig rest - svavel - på ytan av provet. Hancock återuppfunnit processen 1843, fyra år efter Goodyear. Goodyear erhållits USA-patent för denna process 1844, men när han ansökte om det brittiska patentet, fann han att Hancock hade slagit honom till det. Termen "vulkaniserat gummi" kom inte från Goodyear, men myntades av en vän till Hancocks.

Tillämpningar

Vulkaniserat gummi har kommit att användas för att göra en mängd olika produkter. Bland de vanligaste av dessa är bildäck, gummitätningar och packningar, drivremmar, skosulor och hockeypuckar. Den Goodyear, en välkänd tillverkare av bildäck och andra gummiprodukter, namngavs för att hedra Charles Goodyear, även om det inte finns några släktband.

  • Stack av gamla gummidäck.
  • Nytt däck.
  • Ishockey målvakter måste stoppa en liten skiva av vulkaniserat gummi som kallas en puck.