Vad är några grundläggande matlagning Villkor?

August 11

Varje yrke, hobby och intresse har sina egna villkor och matlagning är inget undantag. Vissa kockar sällan konsul ett recept, medan andra lever och dör med dem. Det finns matlagning termer är dock som vanligen ses i recept, men kan inte förklaras. Här då, är några matlagning termer värda förklaring.

Blanch: Att delvis koka grönsaker i kokande vatten. Detta kan tjäna till att mjuka upp skinn av grönsaker för enklare borttagning, eller att förbereda grönsaker för konservering eller konservering.

Bouquet garni: En fransk matlagning metod för att binda hela örter i en bit gasväv, säkra den med bomullssnöre, och använda den för att smak soppor, såser och andra rätter.

Braise: Att koka sakta i en täckt panna, med en liten mängd vätska - kan användas för kött eller grönsaker.

Caramelize: Att koka tills sockret i maten har brynt, som med lök eller vitlök. Denna process tar fram sötman i maten och ger färg.

Cream: En metod som används vid bakning, där socker och smör kombineras i små mängder, blanda ordentligt mellan tillsatser. Denna metod innehåller luft i socker / smörblandningen och gör för ett anbud bakad produkt.

Deglaze: Att hälla vatten eller vin i en het panna där köttet har tillagats. Processen lossar brynt smulor i pannan, och kan ge en bas för sås eller sås.

Muddra: För att belägga kött eller grönsaker i en torr blandning, såsom mjöl eller brödsmulor, före tillagning.

Flambering: Att tända förvärmda sprit i en kastrull med mat, ofta en efterrätt, för effekt, och att caramelize skålen.

Fold: Att försiktigt införliva ingredienser tillsammans, oftast med en skrapa eller sked. Används ofta för att blanda vispad grädde med andra ingredienser.

Förvälla: Att delvis koka grönsaker i kokande vatten, att vara klar med en annan tillagningsmetod.

Pocherar: Att sjuda ett livsmedel i flytande strax under kokpunkten - oftast ägg.

Rullande koka: När en vätska kokar, och kan inte röras ned till under kokpunkten.

Roux: En blandning av mjöl och olja, kokta tillsammans tills mjölet är brynt. Används som en bas för Cajun / kreolska rätter såsom gumbo, jambalaya och etouffe.

Stek: För att snabbt koka grönsaker eller kött på stovetop på en hög värme. Denna metod använder endast en liten mängd fett.

Skålla: för uppvärmning av mjölk eller grädde till strax under kokpunkten. Mjölk är skållas när ångan stiger från den.

Sear: Till brunt kött över att skapa en skorpa, som ska avslutas med en annan tillagningsmetod.

Mjuka / hård toppar: När slå äggvita, är en mjuk topp nåddes när visparna dras ut ur de vita och de toppar som bildar sloka. Hård toppar inte sloka, men håller formen.

Svett: Att sakta koka grönsaker i en täckt kastrull tills de är mjuka, men ändå håller sin form. Detta sker ofta med lök eller vitlök.

Temper: Att försiktigt värma ett livsmedel, ofta innan den läggs till ett varmare substans. Ett exempel är att lägga en tesked eller så av varm sås till vispade ägg. Blandningen blandas och sättes sedan till såsen. Detta håller ägg från ystning. Metoden används också i godis fattandet med choklad.

Godis-making har en hel uppsättning av matlagning termer som inte används i bakning. Exempelvis hänvisar mjuk / hård boll steget till temperaturen hos en godisblandning. Om kocken tar en liten mängd av godis och droppar den i kallt vatten, kommer det att bilda antingen en mjuk eller hård boll.

Mjuka eller hårda spricka refererar till när kocken droppar en liten boll av blandningen i kallt vatten och den antingen bildar böjliga eller styva trådar, snarare än en boll. Spinning en tråd innebär sockersirapen blandningen kommer att bilda en tråd när kocken drar sked ur godis. Även om dessa villkor är till hjälp, är en kock alltid rekommenderas att använda en bra godis termometer för att göra vissa önskad temperatur är uppnådd, men inte överskrids.

Internet är alltid en bra källa till information för grundläggande matlagning termer. En snabb sökning på de flesta sökmotorer kommer att vända upp definitioner för matlagning termer både vanliga och obskyra. En kock bör alltid slå upp obekanta matlagning termer för information, men också att ta reda på om andra tillagningsmetoder.

  • Cheesecloth används för att belastnings vätskor och fånga fasta.
  • Roux används som en bas för gumbo.
  • I kyckling Marsala är ömma kotletter deglazed i en het panna med marsalavin.
  • Ätbara organ, såsom lever och njurar, från olika djur anses inälvor.
  • Brödsmulor används för att muddra kött eller grönsaker före tillagning.
  • När du gör kyckling piccata, kommer kockar behöver veta termer som muddra och deglaze.
  • Blancherade grönsaker som har kortfattat kokas i kokande vatten.