Vad är klätterskor?

October 12

Klättring skor är skor som är särskilt utformade för klättring, bouldering, och andra klättring sport. Klättrare har varit kända för att säga att klätterskor är den enda bit av redskap som kan förbättra en klättrare förmåga, och alla klättrare vet att bra klätterskor är avgörande för en framgångsrik klättra. Många utomhus butiker, särskilt de som fokuserar på klättring, bär en rad klätterskor, och de kan även beställas via kataloger, för människor som känner storlek och stil som de behöver.

Klättring skor har ett antal särdrag som gör dem lätta att skilja från andra typer av skor. Den första är den flexibla gummisula, som löper halvvägs upp på sidan av skon för ytterligare support. Den andra är den snäva passformen, som säkerställer att skon överensstämmer med formen av bärarens fot. Klättring skor för män och kvinnor är också utformade på olika sätt, för att rymma subtila anatomiska skillnader.

Flera funktioner åtgärdas genom en klättring sko. Den första är friktionen. Bra klätterskor erbjuder en hel del dragkraft, vilket gör klättrare att navigera en mängd svåra ytor. Det andra är stöd, som klättrare måste vara bekväm och deras fötter och vrister ska vara ordentligt stöd för att kunna klättra utan risk för skador. Dessutom måste klätterskor erbjuder flexibilitet, vilket gör klättrare att manipulera fötterna för att nå små klättring innehar, och skorna ger skydd mot repor och ojämnheter.

Det finns ett antal olika stilar av klätterskor, avsedda för olika typer av klättring och olika kunskapsnivåer. Som en allmän regel, är klätterskor utformade för endast användas under klättring, och de är olämpliga för vandring, promenader, eller springer. Detta gäller särskilt för prestanda klätterskor, även känd som sport eller bouldering skor, eftersom de har en styv konstruktion och en nedåt tå som är perfekta för klättring, men inte för att navigera plan mark.

All-around klätterskor har en grundläggande, utilitaristisk konstruktion som kan användas på en mängd olika ytor och klättrare på alla nivåer av förmåga. Många nybörjare börja med alla-runt skor medan de utforskar olika typer av bergsklättring för att se vad som tilltalar dem. Smearers är mycket flexibla klätterskor perfekt för bouldering och tillverkade klätterväggar. Vissa nybörjare skor har också fotled stöd, för att uppmuntra klättrare att utveckla foten styrka utan att skada sig själva.

Fit är kritisk med klättring skor. Rätt skor passa väl, tillåter klättraren ett komplett utbud av rörelse, och inte nypa eller dra. Om klätterskor är obekväma i butiken, kommer de att vara obekväm på toppen av en klippa. För personer som aldrig har köpt klättring skor innan, är det en bra idé att gå in i en butik för en professionell montering, och att vara medveten om att strumpor normalt inte är slitna med klätterskor. Vissa tycker också att försöka hyra skor först, för att få en uppfattning om hur skorna kännas i handling innan de bestämmer sig för att ett köp.

  • Vissa klätterskor är bättre lämpade för tuff terräng av vildmarksstigar.
  • Bra klätterskor är avgörande för klättring väl.
  • Smearers är mycket flexibla klätterskor idealisk för bouldering.