Vad är en Agate?

June 30

Agat är en typ av kalcedon, en mjölkaktig form av kvarts, som visas i en slående bandad formation som människor har hittat estetiskt tilltalande i århundraden. Kemiskt är det identiskt med kvarts, ametist, och carnelians, men eftersom den bildar på ett annat sätt, det här ser stenen radikalt annorlunda. Liksom alla former av kalcedon, är dess kemiska formel SiO2, och färgerna kommer från föroreningar i kiseldioxiden. Förutom att komma i en rad fantastiska färger i naturen, är det mycket porös sten ibland färgade vara mer levande i färg.

Brasilien, Uruguay, och västra USA är alla källor för rå agat. Traditionellt har Tyskland varit huvudstad i agat bearbetning och produkter levereras från Tyskland till juvelerare och butiker över hela världen. Den distinkta sten används i smycken och för att göra dekorativa hushålls prydnader såsom bokstöd och glasunderlägg. Vissa religiösa prydnader görs också av detta, inklusive oroa pärlor och meditations stenar bärs i många kulturer.

Fyndigheter av vulkanisk sten hyser ofta agat, som bildas när silikater göra insättningar i sprickor och hål i berget. Det yttre lagret av stenen tenderar att bli mörk och knaprig, men lagren bildas inuti rika band av färg som kan skäras i tvärsnitt och polerade för användning i smycken. Det är mycket likt Onyx, en annan form av kalcedon som bildas i successiva skikt, men agater tenderar att ha mer oregelbundna band och ett bredare utbud av färger.

Vissa agater är så distinkt att de bär sina egna namn, såsom mossa agat, en unik form som har fjädrar av rika mossig grön gåtorna en vit sten. Iris agat, annan speciell förekomst av berget, har en anmärkningsvärd skimrande lyster. Båda formerna, tillsammans med andra sorter, används i ringar, armband och halsband, och är oftast kapas stora för att visa upp de rika band av färg. Ofta kommer en bit av smycken gjorda med stenen har en ovanlig form för att rymma en unik och slående mönster.

Om hålls i värme och solljus, kan agat spricka och blekna, så ägarna bör se till att förvara den på en sval, mörk plats. Om stenen blir smutsig kan den tvättas i tvål och ett milt rengöringsmedel, men människor bör inte använda starka eller slipande kemikalier på den. Agates kan repa eller spricka om de hanteras ovarsamt, så ägarna bör vara varsam med smycken gjorda av det, och försöka undvika smäller det till saker eller dra den över hårda ytor.

  • Brasilien är en källa till rå agat.
  • Tyskland är huvudstad i agat bearbetning.