Vad är några framträdande dragen i Mars?

August 29

Mars är sannolikt den mest älskade planeten i solsystemet undan från jorden. Det är med i den mest fiction, och är föremål för de mest kolonisationsplanerna. Det namngavs efter olika gudar av krig och kaos i gamla tider, eftersom dess röda utseende påminner om blod. Vi vet nu att detta är på grund av den stora mängden oxiderat järn (rost) som täcker dess yta. Mars har en tunn, svagt atmosfär, ca 1/100-tätheten av jordens, bestående främst av koldioxid.

Vi vet mer om Mars än någon annan planet i solsystemet förutom Jorden, i någon liten del på grund av att de tre rymdfärjor och två rovers närvarande studerar planeten och skickar tillbaka stora mängder data. Mars yta har kartlagts till en upplösning på 0,3 meter från HiRISE kamera ombord på Mars Reconnaissance Orbiter, och två Mars Exploration Rovers, Spirit och Opportunity har scooting runt planetens yta sedan januari 2004, drivs av solpaneler . Under de första tre verksamhetsåren rovers har varje korsas en väg ca 10 km lång.

Mars kretsar omkring 1,6 AU (Earth-sön avstånd) från solen, med en 686-dagars år. Den har en yta temperatur i intervallet från -5 ° C under dagen till -87 ° C på natten. Med en yta vikt av 0,37 g och en massa endast 10% av jordens, är Mars någonstans mellan jorden och månen i termer av dess massa. (Månens massa är ungefär 1% som jordens.) Det är platsen för den största kända berget i solsystemet, Olympus Mons, flera gånger höjden av Mt. Everest, och den största kanjon, Valles Marineris, som löper över nästan en fjärdedel av dess omkrets.

Den 14 januari 2004 meddelade George W. Bush en Vision for Space Exploration som nämnts ett mål att skicka bemannade uppdrag till Mars omkring 2030. En bemannad Mars uppdrag skulle ta flera år att göra det till planeten, och det behövs mer forskning för att testa beteende människor när inlåst i ett litet utrymme för så lång tid. Flera rymdorganisationer har utfärdat lyser volontärer för sådana projekt.

Om människor gör så småningom göra det till Mars, skulle det sannolikt vara lättare att sätta upp en utpost än på månen. Mars har en rikare spektrum av element än månen, liksom en atmosfär som skulle skydda mot kosmisk strålning något. Den har också en temperatur mycket närmare den i jorden, och stora reserver av is i sina polarisar. Naturligtvis nackdelen av Mars är dess stora avstånd från jorden. Vi kanske behöver bättre framdrivningssystem innan man bygger en Mars koloni blir praktiskt.

  • Från och med vikinga beskickningar i 1970-talet, är Mars den mest fysiskt kade anläggning i solsystemet, förutom jorden.