Vad är en Sparris Fern?

August 10

Trots sitt namn, är en sparris ormbunke inte en sann ormbunke, men en ätbar medlem av liljefamiljen som är nära besläktad med sparris. Sparris densiflorus har odlats som krukväxt i över ett sekel. Denna växt trivs i skugga och kan överleva torra förhållanden. I många delar av världen, har det blivit en invasiv växtarter.

Det finns flera sorter av sparris densiflorus som vanligen odlas. En är Sprenger s sparris, eller sprengeri. Den andra är den rävsvans sparris ormbunke, känd som sorten meyeri.

Sparris ormbunkar alla växa från en massa av rötter som har uppsvällda knölar. Dessa knölar kan vara källan till nya anläggningar. Vad verkar vara bladen är faktiskt cladodes - tunna, tillplattad stjälkar som växer till mellan 0,12 i (3 mm) och 1 i (2,5 cm) lång. De verkliga bladen är faktiskt små taggar.

Tillväxt mönster av sparris fern sorter är mycket olika. Den rävsvans sparris ormbunke har tjockt, yvig stjälkar som växer till 2 till 3 fot (0,6-0,9 m) lång, vilket ger intryck av en räv svans. Sprenger s sparris former klumpar som trail eller bilda högar 3 till 6 ft (0,9-1,8 m) lång.

Alla dessa typer av sparris ormbunkar blommar på våren med små, vita blommor som finns genom hela anläggningen. På sommaren, de producerar röda bär som är 0,5 i (1,3 cm) i diameter. Alla delar av växterna är giftigt för hundar och katter.

Sparris ormbunke har varit en populär krukväxt i över 100 år. Individuella plantor kan växa sig vara mycket gamla och bli familjeklenoder. Dessa typer av växter används allmänt som altan växter eller inomhus krukväxter. Inuti, de föredrar starkt ljus utan direkt solljus. Ideala temperaturer är 50-55 ° F (10 till 12,8 ° C) under natten och 68 till 72 ° F (20 till 22,2 ° C) under dagen.

Växter ska vattnas varje vecka eller två. Etablerade växter bör gödslas vid 03:57 månaders intervall. De ormbunkar bör planterade om de är överfulla. De kan förökas genom delning.

Utomhus är Sprenger s sparris mer härdiga än rävsvans sparris ormbunke, växer vid temperaturer ned till 24 ° F (-4 ° C). Ofta, om en växt fryser till marken, kan det resprout från sina knölar. Det är genom dessa knölar som sparris ormbunkar kan överleva torka, men de växer bättre när vattnas regelbundet. I områden med svala somrar, de trivs i solen, men annars föredrar skugga. Växterna är perenner i varma klimat.

Sparris ormbunkar som odlas i subtropiska eller tropiska trädgårdar kan kräva vård för att hindra dem från att fly till vilda, eller icke-anlagda, områden. Växterna är ett ogräs i sitt hemland Sydafrika. De har också blivit invasiva i USA, i Florida och Hawaii. Australien och Nya Zeeland är andra områden där de har undgått odling.