Vad är en Troubadour?

September 24

Trubadurer var lyriska poeter som frodades från 12: e till den 13: e århundraden i södra Frankrike, komponera verk i en mängd olika stilar och på ett sortiment av teman. Även uppskattningsvis 300 kompositioner överleva till denna dag, har merparten av det arbete som de trubadurer förlorats, med deras arv lever på stället i form av olika konstformer som härrör från trubadurtradition. Arbetet i dessa medeltida poeter inspirerat många generationer av konstnärer i Europa, och kopiösa översättningar av sina befintliga verk kan hittas i bibliotek och bokhandlar.

Den primära kännetecken för en trubadur är att han eller hon skrev i langue d'Oc, eller occitanska språket, ett romanskt språk som talades i regionen i Frankrike kallas Provence idag. Verk av en trubadur också utformad för att tillsammans med musik, spelad av trubaduren eller av en assistent som kallas en jonglör eller minstrel. Många trubadurer består sina egna verk, medan andra drog på befintlig musikaliska teman för sina kompositioner.

Trubadurer skrev i en mängd olika röster och stilar. De kunde producera lätt arbete som ofta var kraftigt satirisk och ibland nästan obscent eller mycket tyngre, introspektiva verk som funderade på vilken typ av liv och kärlek. Några av de mest kända kompositioner av trubadurer var deras cansos eller kärlekssånger, men de skrev också politiska stycken kallas sirventes, paens till naturen, utforskning av filosofi, och fungerar på en mängd andra frågor, från krig för att resa.

De flesta trubadurer var från överklassen, skilja dem från vandrande sångare, som ofta kom från de lägre eller medelklassen. Deras verk drog tungt på sina egna erfarenheter samt traditioner hövisk kärlek och ridderlighet. Förutom att komponera fristående verk, trubadurer utförde också samtals- och svars bitar, dikter i vilka två eller flera trubadurer samarbetade för att producera en samarbets bit, och ibland de använde sin poesi som ett medel för tunt beslöjade kritik av människor och samhälle.

Trubaduren traditionen fångades på, utspridning från Frankrike i stora delar av Europa och inspirerande regionala flowerings av poesi och musik. De trubadurer hade en tung inflytande på europeisk musik och konst, som de sjöng sekulära arbete, snarare än religiösa stycken, vilket skapar en marknad för och ett intresse för sekulära litterära kompositioner. De inspirerade också ett intresse för litteratur skriven på gemensamma språk, snarare än på latin, vilket gör Europas olika kulturer att uttrycka sig med sina egna regionala språk och traditioner. Även om detta folkmun litteratur är normen i dag, var det ganska radikalt för den tid av trubadurer.

  • Låtarna komponerade av medeltida trubadurer ofta centrerad på berättelser av höviska kärlek och ridderlighet.