Vad är en kyckling?

January 29

En kyckling är en domesticerad version av djungelfågel, en vild fågel hemma i djungeln i Indien och Sydostasien. Kycklingar är de mest rikligt förekommande domestice fowl i världen; en befolkningsundersökning 2003 uppskattades den globala kyckling befolkningen att vara runt 24 miljarder. Människan har en lång relation med kyckling, med hjälp av dessa fåglar som en källa till näringsrika ägg och kött, och även använder kycklingar för sina fjädrar och som sällskapsdjur.

Formellt är en kyckling kallas tamhöns, referera det faktum att det är en underart av Gallus gallus, den vilda djungelfågel. Det uppskattas att kycklingar tämjdes av 2000 f.Kr., och möjligen mycket tidigare, med de flesta belägg som tyder på att den domestice kycklingen sitt ursprung i Indien. Från Indien, kycklingar nådde Europa genom Grekland, med romarna föra kycklingar tillsammans på deras erövring av Europa. Under Age of Exploration, kycklingar gick med på resan som en källa till mat, och därigenom nå den nya världen.

Kvinnliga kycklingar kallas hönor, med unga hönor är kallade unghöns. Manliga kycklingar är tuppar eller kranar; när kastrerade, blir en manlig kyckling en kapun. Baby kycklingar oavsett kön är kycklingar. Kycklingar har en social livsstil, med en enda tupp övervaka en flock höns; höns brukar inkubera eller grubbla bara sina egna ägg, och de är ansvariga för att höja sina ungar. Kycklingar är också sexuellt dimorphic, med tuppar vanligtvis är större och mer färgglad än höns.

Mest domestice kycklingar hålls antingen för deras ägg eller för deras kött, och ibland båda. Vissa raser som Jersey Giant är specifikt inriktad på köttproduktion, med mycket tunga, köttiga organ och en snabb mognad takt. Andra är särskilt avsedda för att producera höga volymer av ägg, vilket är fallet med Araucanas, Rhode Island Reds, och Menorcas, bland många andra. Heritage kyckling raser allt från diminutiv Bantam till aristokratiska Lakenvelder har historiskt hållits för ägg och kött, och som sällskapsdjur.

Även om många människor tänker på kycklingen främst som en källa för mat, i själva verket en del kyckling raser har utvecklats som sällskapsfåglar. Många arv kyckling raser är dekorativt, med mycket intressant fjäderdräkt som är utformad för att träffa ögat, och höns gör också mycket bra husdjur, för personer med utrymme att hålla dem. Även kycklingarna ofta som dumma, vissa av dessa fåglar är faktiskt ganska intelligent, och några höns blir skickliga problemlösare och väl älskade familjemedlemmar.

  • Kyckling vingar är alltid populära på fester.
  • En kyckling och ägg.
  • Inhemska kycklingar sitt ursprung i Indien.
  • Brun och vit kyckling ägg.
  • En stekt kyckling.
  • Hel rå kyckling kan köpas från de flesta livsmedelsbutiker.