Vad är en livränta Factor?

January 21

Livräntan faktorn är en siffra som kan användas för att beräkna nuvärdet av en framtida betalningar från en livränta. Siffran bygger på livränta betala $ 1 (USD) för varje betalningsperiod. Denna siffra multipliceras sedan så lämpligt att ge siffran för själva livränta i fråga.

En annuitet är en finansiell produkt där köparen betalar en klumpsumma och sedan får en regelbunden betalning för en viss tid. I de flesta fall är denna period återstoden av köparens livstid. Detta innebär att engångsbelopp och betalning kommer vanligtvis att bero på ålder, kön och hälsotillstånd för köparen. Den vanligaste användningen av en livränta är att ge en pension. I många länder, måste de pengar som sparas mot en pension att spenderas på en livränta som en del av de regler som tillåter dessa besparingar för att vara avdragsgilla.

När man jämför olika livränta, kan det vara knepigt att snabbt blick på siffrorna och räkna ut vilket representerar det bästa värdet. Detta beror på att detta värde beror på förhållandet mellan standardbeloppet, inkomsten betalas från livränta, och den period för vilken den körs. Denna jämförelse kan göras enklare genom livränta faktorn.

Någon jämföra olika livränta erbjudanden kan konsultera en nuvärdes livränta faktortabell. Detta jämför antalet betalningar som kommer att göras med andelen varje betalning är av engångsbelopp. I själva verket är denna sistnämnda siffran motsvarar räntan livränta innehavaren erhåller på deras ursprungliga investering (även skillnad från de flesta investeringar, kommer de inte få den ursprungliga engångsbelopp tillbaka).

Det aktuella värdet delningfaktorn tabell visar den lämpliga delningfaktorn. Detta kan sedan multipliceras med betalningen för att visa hur mycket de framtida utbetalningarna är värda att köparen nu. Detta kommer att hjälpa köparen bestämma om livränta representerar det bästa erbjudandet.

En begränsning av livränta faktor är att den kräver att köparen vet hur länge de kommer att ta emot betalningar från livränta för. Med en viss tid livränta, är detta inget problem, men med en som kör för resten av deras liv kommer de att behöva göra en förutsägelse av deras återstående livslängd. Consulting en livränta faktortabell kan ofta visa att en livränta som erbjuder det bästa värdet om köparen dör efter några år inte kan vara det bästa värdet alternativet om de lever under en längre tid.