Vad räknas Cross-Stitch?

August 5

Räknat korsstygn är en form av broderier. Korsstygn är sy ett "x" i tyget. Det finns två huvudsakliga typer av korsstygn: stämplade och räknade. Stämplad korsstygn har mönstret skapas stämplat i färg direkt på tyget. Räknat korsstygn använder ett mönster tryckt på papper som anges på ett rutnät; trasan förblir omarkerad. Brokiga måste räkna över, plus upp eller ner, för att veta var man ska sätta stygnen.

Räknat korsstygn är lättare om det görs på aida trasa. Aida trasa är en typ, inte ett helt namn, av vävt tyg. Det finns luckor i väven vid mycket jämna ytor; med hjälp av hålen för att styra dina stygn gör din räknade korsstygn mönster mycket vanliga. Aida tyg finns i flera olika punkter, eller maskor per tum. Till exempel kommer 11-count aida trasa mäter elva stygn för varje tum. Andra vanliga räkningar är 14 och 18 - ju högre siffra, desto finare väven.

Olika stilar av räknade korsstygn mönster kräver olika vävar; en primitiv scen eller sampler stil på dem görs av unga flickor i den 18: e och 19-talen kan vara i ett bredare väv, så att varje söm visar en uppenbar "x" mönster. Delicately skuggade blommönster skulle kunna utföras på en tätare väv, med många nyanser sys mycket nära varandra så att ingen underliggande tyget syns. I detta fall kan broderiet ta på utseendet på petit point, eller ens en fint detaljerad målning.

Räknat korsstygn typiskt skapas med bomulls brodyr tandtråd som kommer i små nystan sex skikt tråd. Innan du använder, måste tråden delas upp i en, två eller tre trådar, beroende på vad 'count' trasa du arbetar. Broderi tandtråd finns i hundratals nyanser, och hundratals fler kan skapas med hjälp av två trådar i olika färger tillsammans i en nål.

Räknade korsstygn mönster finns i varje tema eller stil tänkbara. Du kan köpa de mönster ensam, att använda med din egen urval av aida tyg och broderier tandtråd, eller köpa kompletta kit som innehåller allt du behöver för att avsluta projektet.

Dina avslutade räknade korsstygn projekt kan inramas som en målning, utgör framsidan av ett kast kudde, eller dekorera kanten av fina lakan, bland andra dekorativa användningsområden.

  • Broderi tandtråd måste separeras för korsstygn.