Vad är glutenfri Chili?

December 22

Glutenfri chili är en version av en chili recept som innehåller någon vetegluten. Personer med glutenintolerans eller känslighet, såsom de med celiaki, måste följa en partiell eller helt glutenfri diet. Gluten finns främst i vete och andra glutenbaserade korn, såsom råg och korn. Chili, när de görs från grunden, är en maträtt som lämpar sig lätt till en glutenfri livsstil.

Innan glutenfri chili, måste man veta ingredienser för en typisk chili maträtt. Chili hänvisar ofta till skålen chili con carne, vars rötter spåras av många San Antonio, Texas i mitten av 1800-talet. Ursprungligen känd främst för sin otroliga röd paprika krydda, kan tidiga versioner av skålen har inkluderat några kött, men sannolikt ingen bönor. Samtida chili innehåller vanligtvis minst chilipeppar, tomater, bönor eller kött, och kan innefatta en rad ytterligare kryddor och vegetabiliska ingredienser.

För att göra glutenfri chili, är den mest tillförlitliga metod att laga det från början. Var och en av ingredienserna, om man köper i sin renaste form, bör glutenfri. Hjärtat i varje chili ligger i dess krydda profil, som vanligtvis är centrerad kring chilipeppar, spiskummin, salt, vitlök, lök och eventuellt kanel, paprika, cayennepeppar, och många andra. Kryddor som är förpackade som enda ingrediens kryddor är oftast glutenfri om inte annat märks. Om en färdigförpackad chili kryddblandning eller krydda paket används, det finns en större chans att mixen kommer att omfatta gluten, och försiktighet rekommenderas när man läser etiketten.

Bortom kryddor, de typiska ingredienserna i chili är kött, bönor och grönsaker. Meats, så länge de inte behandlas, är naturligt glutenfri. Det finns fall, men när fyllmedel som innehåller gluten läggs till köttprodukter, men detta kommer troligen att anges på etiketten. Vissa individer på glutenfria kost kan också följa vegetarisk kost, och kan frestas att inkludera vegetariska köttsubstitut i chili. Vegetariska kött substitut gör dock ofta innehåller gluten fyllmedel.

Bönor anses av många vara den viktigaste ingrediensen i chili. Bönor, då köpte torrt, är naturligt glutenfri. Bönor kan dock behandlas i anläggningar som innehåller gluten. Eftersom torra bönor bör sköljas noggrant och oftast indränkt i flera timmar, många kockar tror att risken korskontaminering är relativt låg. I fallet med extrem känslighet, vissa företag bearbeta bönor i glutenfria anläggningar, och detta kommer att noteras på etiketten.

Konserverade bönor är också ett alternativ för chili, och huruvida konserverade bönor innehåller gluten varierar mellan tillverkare och rader av produkter. Gluten är ofta ingår i konserverade bönor som ett förtjockningsmedel i såsen. Flera märken producerar specifikt glutenfri konserverade bönor, och deras glutenfria status är oftast väl märkta.

Grönsaker är en populär ingrediens i många chili recept, och båda grönsaker och frukter är naturligt glutenfri. Om grönsakerna eller frukterna är förpackade med en sås, kan produkten innehålla gluten. Återigen bör förekomsten av gluten noteras på etiketten.

Konserverad chili är allmänt tillgänglig för dem som inte vill laga mat från grunden. Många konserverade chilis, som konserverade bönor, gör innehåller gluten. Det finns dock flera tillverkare som producerar konserverad glutenfri chili.

  • En skål med chili.
  • Paprika används ofta för att krydda chili.
  • Chilipeppar är en viktig ingrediens i de flesta chilirätter.