Vad är en Nikau Palm?

January 13

En Nikau handflatan, vetenskapligt kallas Rhopalostylis sapida, är den enda art av palmträd som anses hemma i Nya Zeeland fastland område. Denna perenn växt tillhör familjen Arecaceae och förekommer främst i de varmare lowlandskogar och kustområden. Den palm kan lätt igen på sin runda stammen, vilket jämnt är ärrad med ringmarkeringar från nedfallna löv. En enda uppdelad blad av denna palm, som brukar kallas ett ormbunksblad, kan växa till en längd av 10 fot (3 m).

Detta tropiska växten kallas även som en rakborste palm. Stora kluster av ljus lila blommor växa från sin lägsta gren. Den blomställning, en grupp av blommor på stammen, har flera grenar och mäter 8 till 16 inches (20 till 40 cm) lång. Dessa blommor är tätt packade och antingen man eller kvinna. De hanblommor består av sex reproduktiva organ, vanligen kallade ståndare, och belastar i par medan kvinnliga blomningarna är ensamma. Insekter, särskilt bin, som är de viktigaste pollinatörer, dras till den söta och klibbiga nektar nikau palm blommor.

Frukter av Nikau handflatan är avlånga, blir röda när mogna, och mäta cirka 0,4 inches (1 cm) i längd och 0,3 inches (7 mm) över. De hårda bären kan ätas vid green. Faktum är att dessa frukter är en favorit mat av en ringduva kallas Kereru.

Den Nikau handflatan är ett mycket långsamt växande växt. Det brukar ta 40 till 50 år för en trunk som ska bildas, och en höjd av (10 m) 33 fot kan endast uppnås efter 200 års existens. Varje år är ett genomsnitt av två fronds skjul, och de ärr kvar på stammen kan användas för att bestämma en grov uppskattning av växtens ålder.

Markanvändning och mänsklig utveckling i låglandet och kustområden har kraftigt störd livsmiljö för nikau palmer och minskat deras antal. Produktionen av nya anläggningar är också begränsad eftersom frukter och blommor äts av djuren. Dessutom frukterna tar nästan ett år att helt mogna, vilket bidrar till den långsamma reproduktionen av nya palmer.

I livet av maorierna, ursprungs polynesiska folket i Nya Zeeland, nikau palmer har alltid ansetts betydande. Bladen har använts för att packa in mat före tillagning; till torrt gräs hus; och väva korgar, hattar, eller mattor. Omogna blommor är ätliga och kan tillagas på samma sätt som blomkål. Maoris gjorde också krukor och lagringsbehållare med användning av den yttre delen av stammen.

  • En Nikau handflatan är den enda art av palmträd som anses infödda Nya Zeeland fastland område.
  • Kustutveckling har minskat antalet nikau palmer.