Vad är Costus?

June 24

Costus är en växt släkte som tillhör Kostusväxter familjen och Zingiberales ordning. Dessa tropiska örtartade växter har blommor som Spiral på stjälkar som ser ut som bambu. Denna stam skiljer den från dess släkting, Zingiber, eller sann ingefära. Mot bakgrund av deras särskilt markerade stjälkar, är dessa växter ofta kallad spiral Gingers.

Det finns mer än 100 arter av Costus, vilket gör den till den största släktet i Kostusväxter familjen. De olika arterna har olika blommor, blad och högblad. Det finns vissa sorter med blommor och högblad som ser ut som koner, medan andra är formade som ananas eller mjuk crepe som kommer ut ur gröna kottarna. Vissa blad har lurviga eller sammetslena texturer på ryggen, medan andra är släta och lila.

En av de mest populära arterna i detta släkte är Costus barbatus, som växer i Costa Rica och har blommor som kan pågå mer än en månad. Dess högbladen ser ut som en röd ananas med små vibrerande gula blommor kikar ut. Arten är allmänt känd som röda tornet ingefära. En andra intressanta men hotade arter som odlas i Costa Rica är Costus stenophylus, eller som det är mer allmänt känd, röd orm ingefära. Den har en brun och tan barberare-polig utformad huvud stjälk och en röd högbladen med gula blommor kikar ut som liknar en snakeâ € s tunga.

Den Costus är hemma i Asien och Afrika, samt båda amerikanska kontinenterna. De trivs i partiell solen under kallt väder och partiell skugga under soliga vädret. Extreme solexponering bör undvikas, eftersom de kan bli bränd. Dessa växter är lätta att växa i jord som dränerar väl. Under vintern bör de förvaras torrt. Under våren eller sommaren bör de hållas gödslas och ofta vattnas så att deras mark är alltid fuktig.

Dessa växter växer från rhizomer och är mycket härdig. De är ganska motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar. Men larver ibland mata dem när de odlas utomhus. Om anläggningen hålls inomhus, kan den röda spinn attackera den.

Annat än att vara dekorativa växter lämpliga för både inomhus och utomhus, kan vissa arter av Costus användas för medicinska ändamål. Den Costus speciosus, eller crepe ingefära, med sina distinkta ljusrosa crepe-liknande blommor, utnyttjas som en källa till diosgenin. Detta är en förening som kan användas för att producera olika steroider, såsom progesteron. Costus scaber blandas med bär och används som en orm gift motgift för bitna hundar på Trinidad öar.

  • En av de mest populära arterna i detta släkte är Costus barbatus, som växer i Costa Rica och har blommor som kan pågå mer än en månad.
  • Vid användning för medicinska ändamål kan Costus speciosus användas för att producera progesteron.