Vad är en Angler Kayak?

October 26

En sportfiskare kajak är en typ av kajak som är används för fiske. Generellt avsedd att användas av en enda person, de flesta sportfiskare kajaker har en bredare stråle - kajakens bredaste sida till sida mätning - än fritids eller racing kajaker. Denna ökade bredd bidrar till kajakens stabilitet, en kritisk fråga.

Kajaker utvecklades först av arktiska folk tusentals år sedan, och användes för transport och jakt. Förbättringar av kajak designen under århundradena har varit i området för material som används; den grundläggande utformningen av den traditionella kajak är oförändrad. Den vanliga positionen för en kajak paddlaren sitter i en cockpit med benen utsträckta framför. Traditionella kajaker anställa en kapell som kan justeras för att passa väl runt paddlaren midja, hålla cockpit och paddlaren nedre kroppen torr.

En kapell, speciellt om det är justerbar för att ge en bra passform, kan begränsa en sportfiskare rörelser, och cockpit-typ sportfiskare kajaker är oftast utformade med mycket större öppningar för att underlätta rörligheten. En annan mycket populär kajak design kallas "sitta på toppen" (SOT), och har ingen Kapellet alls. SOT kajak är också mycket populärt för allmänt bruk, och är i huvudsak en gjuten paddleboard att paddlaren sitter på medan paddling. Dess enda riktiga nackdelen är att det inte skyddar paddlaren eller annat innehåll i kajaken från spray av vatten som ofta präglar kajakpaddling. SOT kajaker utformade för fiske ofta har inbyggda vattentäta avdelningar för att övervinna denna nackdel.

En av anledningarna kajak fiske har blivit så populär är att medan det ger fiskaren rörlighet nekas dem som fiskar från land, det är inte alls lika dyrt som att fiska med en motorbåt. Kajaker är också mycket lättare än motorbåtar, och kan startas från stranden av en enda person. På samma sätt kan en sportfiskare kajak halas i bädden av en pickup eller monteras på toppen av en bil, vilket eliminerar behovet av en släpvagn.

Moderna sportfiskare kajaker är i allmänhet tillverkade av plast, såsom polyeten, eller av glasfiber. Plasterna är att föredra eftersom de är mer motståndskraftig än glasfiber, speciellt i en kollision eller när kölen har skrapat undervattenshinder såsom vassa stenar eller stockar. De flesta sportfiskare kajaker är speciellt utrustade med fiske tillbehör såsom spöhållare och levande bete tankar samt vattentäta förvaringsutrymmen. Vissa är också utrustade med elektronisk redskap såsom fisk finders.

Det är inte nödvändigt att köpa ett speciellt utrustade sportfiskaren kajak, dock. Handy sportfiskare kan installera spöhållare och guider samt stödben och andra stabilitets enheter, på egen hand. På samma sätt kan sådana tillbehör som ankare och roder byggas för en kajak och installeras av fiskaren.

Vissa kajak tillbehör ska köpas, dock. Kajak säten ger kritiska ryggstöd, men är svåra att tillverka i ett hem verkstad. Paddlar är också generellt bortom kompetens flesta gör-det-självare.

Anglers föredrar ofta att kasta medan stående, snarare än den sittande läge som krävs av kanotist. Stående i en traditionell eller SOT kajak, men skiftar den inlästa farkostens tyngdpunkt dramatiskt och minskar dess stabilitet. Många kajak tillverkare erbjuder sportfiskare kajak modeller med dubbla skrov - dessa katamaran konfigurationer, som i huvudsak två kajaker som är anslutna till varandra, är mycket mer stabila. Ett annat tillvägagångssätt för att förbättra en kajak stabilitet är att lägga till en eller två stödben, special stela flythjälpmedel anslutna till kajak sidor, eller gunwhales.

Säkerhet har alltid vara en primära målet för alla som fiskar från en kajak eller annan vattenskotrar. Den viktigaste delen av säkerhetsutrustning för en kanotist är en flytväst (PFD). Dessa enheter är utformade för att hålla en vuxen flytande, och fungerar bäst när det verkligen bärs av paddlare. När katastrofen och en kajak är kapsejsade, gungade åkande överbord, det finns ofta inte tid att greppa för en flytväst som sitter i sittbrunnen. Det är absolut nödvändigt att någon kajakpaddling bära en flytväst när båten är på vattnet.