Vad är en Sea Kayak?

November 20

En havskajak är en typ av vattenskotrar särskilt utformade för att användas på havet. Båten själv är mycket smal och oftast ganska lång i förhållande till den person som använder den, och havskajak sannolikt har ett roder som används för styrning i krabb sjö. Moderna havskajak är gjorda av glasfiber och är mycket längre än whitewater kajaker, som är utformade för att vara snabb och lättmanövrerad på trånga flodpassager. Användaren sitter inuti den inneslutna båten, och är ofta omgiven av en spray kjol för att hålla vatten ur båten och utanför kroppen.

Den huvudframdrivningskällan en havskajak är en handhållen paddel, vilket också vanligen tillverkade av glasfiber. Paddeln är lätt och stark så det kan flyta ska användaren förlorar kontrollen över den. Den havskajak styrs med hjälp av ett roder monterat på baksidan av båten; detta roder styrs av fotpedaler inom den båt som är anslutna till en serie av linor som löper genom remskivor. Trycka på en fotpedal vänder båten i en riktning, och trycker på den andra pedalen vänder båten i motsatt riktning. Detta är en annan styrmetod än rudderless whitewater kajaker som måste styras enbart med paddeln.

Utformningen av havskajak härrör från traditionella Aleutian modeller. Dessa traditionella båtar gjordes från drivved, ben, och tätningsskinn, och de var exceptionellt lätt. Den smala designen av båten gör farkosten att röra sig snabbt genom vattnet, och det gör också båten lättmanövrerad och smidig. Moderna versioner kan vara gjord av glasfiber eller ens trä, men trä båtar tenderar att vara något tyngre. Traditionella kajaker användes för fiske och transporter, samtidigt som många moderna havskajak modeller är utformade specifikt för rekreation.

Vissa funktioner i havskajak gör det betydligt bekvämare för längre båtturer än andra typer av båtar. Den sittande ställning kan hjälpa till att hålla en persons ryggen rak, och nästan alla havskajaker har någon sorts bekväm sittplats för vila sin vikt under resan. Den havskajak är mycket längre än en lugn kajak, vilket gör det möjligt för en användare att förlänga sina ben för en mer bekväm sittställning inte är möjligt i den kortare forsbåtar. Elastisk nettning monterade framför och bakom användaren tillåter stuvning av vattentäta påsar eller andra objekt också.

  • Traditionella havskajaker gjordes med drivved, ben, och sälskinn.