Vilka är de olika typerna av Angel?

December 25

De två typerna av angelfish är sötvatten och marina. Det finns tre arter av dvärgkejsare som finns i sötvatten som har fötts upp av akvarister att skapa nya stammar. Cirka 89 arter av marina angelfish lever i grunda rev i tropiska Atlanten, Indiska, och västra Stilla havet. De sötvatten typer av angelfish bildar släktet Pterophyllum, och de marina änglarna är från Kejsarfiskar familjen. Den märkningar, färger och livsmiljö för de olika typerna av angelfish varierar kraftigt mellan arter.

De vanligaste typerna av angelfish som finns i hemmet akvarier är sötvatten änglar från Cichlidae familjen. De tre kända arterna är P. altum, P. Leopoldi, och P. scalare. Denna trio härstammar från tropiska Sydamerika och återfinns i Orinoco, Essequibo och Amazon River bassänger. Dessa änglar har platta kroppar, trekantiga anal och ryggfenor och distinkta mörka ränder som ger kamouflage bland växtligheten de bor vanligtvis i.

P. scalare är den mest tillgängliga arter av dvärgkejsare i sötvatten. Ursprungligen beskrivs av MHC Lichtenstein 1823, föredrar denna ängel träsk, tät vegetation och klart eller siltig vatten. Vattnet i dess naturliga livsmiljö varierar mellan 75 och 86 grader Fahrenheit (24 till 30 grader Celsius) och har ett pH på sex till åtta. Dessa sötvattens typer av änglar är bakhåll rovdjur som riktar mindre fiskar och macroinvertebrates som larver.

Eftersom dessa sötvattens typer av angelfish kan växa lång, kräver de ofta en stor tank när de hålls i fångenskap. En 50-liters tank som är minst 18 inches (47 cm) djupt skulle räcka för 12 till 15 änglar. Eftersom dessa änglar nå full storlek, bör antalet i tanken minskas med hälften. Sötvatten angelfish gör bäst ensam eller i grupper om fler än tre. Häckande par är monogama och kommer att leka på plana ytor i tanken som breda blad eller glas akvarium väggen. I fångenskap är änglar vanligtvis matas en diet av flingfoder och torkade blodmaskar.

Akvarister har skapat nya stammar av sötvattens änglar genom korsning av tre kända arter. Vissa stammar är stripe med dramatiska färg, medan andra har unika fjäll eller fenor. Till exempel har guld stammen en lätt gyllene kropp och en mörk gult huvud men saknar de röda ögon och ränder typiska vilda änglarna. Den halvback hade ett silver överkropp med mörka ränder men en svart baksida och svans. Leoparden har en kropp täckt med mörkbruna fläckar.

Andra typer av angelfish är marina och lever i tropiska hav vatten bland de grunda reven. Dessa änglar skryter ofta ljusa färg och markeringar och har mindre fenor med tillägg som spår efter dem i vattnet som serpentiner. Mindre arter kan hittas i hemma akvarier, men de större sorterna kan nå upp till 24 inches (60 cm) i längd och är därför för stor för de flesta hobbyister att underhålla.

Dessa marina typer av dvärgkejsare tros vara nyfiken och kan närma dykare i vattnet. De är i allmänhet dagaktiva och gömma inom sprickorna i reven på natten. När dessa typer av angelfish spawn, de släpper tusentals ägg i vattnet som flyter bland plankton tills de kläcks.

Marina änglar har normalt en utsmyckad utseende som kan förändras fisken mognar. Till exempel kommer en manlig utsmyckad angelfish har en kropp dekorerad med tjocka, mörka band när omogna. När mogen, kommer den utsmyckade utveckla ytterligare apelsin band på sina flanker. Den franska kejsarfisk har svarta skalor som rimmed i gult, vitt chine och ögon markerade i blått. Sådan variation av färg lockar många akvarister till dessa typer av havsängel.