Du kan ha flera skleros och fortfarande har ett liv

March 1

Om du har fått diagnosen multipel skleros (MS), kan du bli orolig att är signaler i slutet av livet som du vet det. Det finns en hel del rykten och missförstånd om MS ute, och du kanske har hört några av de som beskrivs här.

Men sanningen är att livet går vidare. De kanske måste göra vissa justeringar, men när människor med MS är upptagna lever sina liv, kanske andra folks inte ens vet att de har MS.

MS myt: Eftersom det finns inget botemedel, det finns inget du kan göra åt din MS

Sant nog - det finns inget botemedel mot MS än. Men, är den goda nyheten att under de senaste 20 åren, har större framsteg gjorts i behandlingen av MS än i hela tiden sedan sjukdomen beskrevs 1868 av Jean-Martin Charcot.

MS-behandling är nu en paketlösning - komplett med mediciner för att hantera dina skov och bromsa sjukdomsförloppet, mediciner och rehabilitering strategier för att hålla dig säker, aktiv, och komplikation fritt, och emotionellt stöd för att hjälpa dig att sortera ut allt. Du kan vara friska och må bra med MS.

MS myt: Personer med MS kan inte hantera stress

Efter diagnos, en av de första saker som du kan höra från välmenande familjemedlemmar och vänner, från några vårdpersonal, och från info på Internet är att stress inte är bra för dig. Även om det är klart att för mycket stress är inte särskilt bra för någon, är det faktum att förhållandet mellan stress och MS är bara inte så klart.

Oavsett den slutliga slutsatsen visar sig vara, den nedersta raden är att livet är stressigt, så försöker befria ditt liv av stress kan bli en stressig och slutligen fruktlösa försök.

Innan du rusa för att försöka eliminera alla påfrestningar från ditt liv - i synnerhet en stor aktivitet såsom sysselsättning (som också ger intäkter och en känsla av prestation) - ta tid att tänka igenom ditt beslut. Att vara arbetslös är inte precis en stressfri bädd av rosor. Det är bättre att räkna ut hur man ska hantera de påfrestningar i ditt liv mer bekvämt än att ge upp de saker som ger ditt liv mening, syfte, och tillfredsställelse.

MS myt: Personer med MS bör inte ha barn

Lyckligtvis är denna myt ack så gammal hatt. Sedan omkring 1950 har forskningen visat att män och kvinnor med MS kan ha friska barn och glada barn: MS påverkar inte graviditet, förlossning eller amning. Och dessa händelser, i sin tur, har ingen långsiktig effekt på en kvinnas nivå av funktionshinder. Faktum hormonerna av graviditeten ge ett visst skydd mot MS skov.

Kvinnor har en hög risk för återfall under de 8 till 12 veckor efter förlossningen, men dessa återfall inte leder till större handikapp på lång sikt. Och även om barn som har en förälder med MS har en något högre risk att utveckla MS än andra barn, kvarstår risken ganska låg.

MS myt: Ingen kan förstå hur MS gör att du känner

Ingen annan står i dina skor. Med tanke på att allas MS är olika, är din erfarenhet definitivt din egen. Men, massor av folk i MS samhället (i självhjälpsgrupper, online, på National MS Society och andra MS organisationer, och på ditt vårdteam) verkligen förstår vad du går igenom.

De förstår de känslor av förlust, ilska och ångest som du lever med, samt de utmaningar och frustrationer som dyker upp varje dag. Och de förstår känslan av prestation du känner när du övervinna dem. Ju mer du är villig att dela, desto mer förståelse du hittar i andra. Kolla in Samhällets community att höra människors berättelser och dela din egen om du väljer.