Vad är Sinus av Valsalva?

October 16

Sinus av Valsalva, lättare kallas aorta sinus, hänvisar till de tre påsar bakom ventilerna i hjärtat, känd som HALVMÅNFORMIG ventiler, som kommer från aorta. Dessa påsar fånga blodet som kommer tillbaka in i hjärtat och orsaka ventilerna för att stänga. Detta stoppar blod från att gå tillbaka in i hjärtats kamrar.

Det finns tre bihålor av Valsalva. Förutom att fånga blodet att stänga HALVMÅNFORMIG ventil, två av bihålorna av Valsalva leda till kransartärer, artärerna som ger blod till hjärtat. Den vänstra aortasinus leder till den vänstra kransartären, och den högra aortasinus leder till den högra kransartären. En tredje sinus av Valsalva kallas den icke-sinus coronarius, eftersom den inte leder till ett kranskärl.

Namnet "sinus av Valsalva" kommer från den berömda italienska anatomen, Antonia Maria Valsalva. Han var en kirurg och en konstnär, och var ansvarig för att skapa Valsalva manöver, en manöver som rensar örat genom att skapa en explosion av luft från komprimera membranet. Han skapade också namnet på örontrumpeten, röret i hörselgången.

Det kan finnas problem med sinus av Valsalva, och den vanligaste frågan är ett aneurysm. Ett aneurysm är en utbuktning av sinus. Om den lämnas obehandlad kan den brista och orsaka en förlust av blod till hjärtat och hjärtsäcken. Den höga mängden av blodförlust kan också leda till döden.

Vanligtvis finns det inga tecken på en aneurysm av sinus av Valsalva, och det är ofta inte upptäcks förrän det antingen spricker eller hittas under en genomsökning, vanligtvis en datortomografi eller ultraljud, för en annan fråga. Aneurysmet är ofta ett resultat av en medfödd defekt i hjärtat, eller är ett resultat av en annan syndrom, såsom ateroskleros eller skada på bröstet. De flesta aneurysm förekommer i rätt sinus av Valsalva, och mestadels hos män.

Om ett aneurysm av sinus av Valsalva hittas innan den spricker, behandlingen består vanligen av medicinering, kirurgi, eller båda. Medicinering ges att reglera blodtrycket, vilket minskar trycket på hjärtat. Kirurgi är gjort om aneurysmet är av en viss storlek, eller om det fortsätter att öka i storlek. Om bråcket spricker, är operation vanligtvis omedelbart utförs. Lyckligtvis aneurysm i bihålorna av Valsalva är relativt sällsynta.

  • Det finns oftast inga tecken på en aneurysm av sinus av Valsalva, och det kan inte bli upptäckt förrän den spricker.
  • En aneurysm av sinus av Valsalva är ofta resultatet av ett medfött hjärtfel.
  • Sinus av Valsalva, lättare kallas aorta sinus, hänvisar till de tre påsar bakom ventilerna i hjärtat, känd som HALVMÅNFORMIG ventiler, som kommer från aorta.