Strålning Therapyâ € s Effekter på huvud, nacke, bröst och buk

September 13

Om du € re emot strålning för att bekämpa cancer i halsen, kan du utveckla problem med att svälja. Om du € re strålning riktar en buken tumör, kan du behöva kämpa anfall av diarré.

Det finns olika typer av strålningsterapi. Vissa administreras från utsidan och några är implanterade inuti kroppen. Också, de radioaktiva kemikalier som används kan variera i enlighet med behandlingen. Var noga med att fråga din läkare vilken typ av biverkningar som du kan förvänta dig från din viss typ av strålbehandling.

Eftersom strålbehandling innebär fokusering starka strålar av radioaktivt energi direkt på cancertumör och inte hela kroppen, de flesta biverkningar i närområdet där strålningen var riktad.

Biverkningar av strålning på huvudet och halsen

Strålning riktad till ditt huvud och hals kan orsaka en mängd problem inuti din mun och svalg. Dessa inkluderar: torrhet, sår, ruttnande tänder, käken smärta, infektioner, halsont och svårigheter att svälja. Även om de flesta mun problem försvinna när behandlingen slutar, muntorrhet och tuggummi och tandproblem kan bli livslång.

Ät mjuka, fuktiga livsmedel som är lättare att svälja, såsom potatismos, havregryn, gelatin, och proteindrycker. Drink genom ett sugrör. Donâ € t äta varm, krispigt, salt, eller sura livsmedel som kan irritera din mun och hals. Avstå från alkohol och alla former av tobak.

Undvik tandtråd, stela tandborstar, tandpetare och gafflar. Dessa kan klippa ditt tandkött.

Även om din käke doesnâ € t ont, måste du ändå hålla den smidig. Öppna och stänga munnen så bred som du kan flera gånger om dagen.

Tala om för din läkare om du € re upplever mun, svalg, eller käken smärta. Hon kanske kan ordinera smärtstillande och speciella geler som kommer coat halsen.

Biverkningar av strålning på bröstet och bröst

Om du får strålning i bröstet, kan det påverka din matstrupe, vilket gör att du har problem att svälja. Om så, att du € ll behov anta några till måltidstids beteenden som nämns tidigare i denna artikel.

Strålbehandling kan också avtala dina luftvägar, lämnar du hosta och försöker hämta andan. Tala om för din läkare om detta inträffar. Hon kanske kan förskriva steroider för att lindra problemet.

Strålning efter en lumpectomy eller mastektomi kan lämna dina bröst ömma och svullna. Svullnad och smärta bör avta efter behandling. Under tiden går utan en behå är det bästa alternativet. Om du canâ € t, se och välja en mjuk behå utan i kablar. Om svullnaden blir kronisk (ett tillstånd som kallas lymfödem), tala med din läkare om att anställa sjukgymnastik och kompressionsbandage för att bekämpa problemet.

Biverkningar av strålning på buken

Strålbehandling i din nedre bålen kan orsaka diarré, illamående, kräkningar, och frekvent urinering.

Om diarré är ett problem, undvika livsmedel som kommer förvärra problemet. Håll dig borta från hög fiber livsmedel som fullkorn och råa frukter och grönsaker. Du kan också hitta mjölk och kaffe irritera matsmältningsapparaten. Drick mer vätska och flytande livsmedel så din diarré doesnâ € t leda till att du blir uttorkad.

Diarré kan leda till att du förlorar det viktiga mineralet kalium. Att inte ha tillräckligt kommer leda till att du uppleva allt från muskelkramper till oregelbunden hjärtrytm. Om din läkare godkänner, ta en kaliumtillskott eller äta mat med högt kalium, inklusive bananer, potatis och persikor.

Illamående och kräkningar utvecklas vanligen 30 minuter till flera timmar efter behandlingen. Men dessa symtom uppträder oftast bara på dagen för terapin.

Om illamående är ett problem för dig, prova att äta ett litet mellanmål en timme eller så innan behandlingstid. Om din läkare vill att du ska följa en viss diet, hålla oss till det. Generellt kan du hjälpa till att hålla illamående och kräkningar i schack om du hålla dig borta från stekt och fet mat och mat med starka dofter. Ät små måltider som består av intetsägande livsmedel såsom buljong, ris, och gelatin tills magen lugnar ner.

Du donâ € t behöva lida diarré, illamående och kräkningar i tystnad. Berätta för din läkare. Hon kanske kan ge dig läkemedel som kommer att underlätta dina symtom.

Strålbehandling rikta din urinvägarna kan leda till att du uppleva smärta vid urinering, inkontinens, eller känner du canâ € t tömma blåsan.

Dessa problem avta normalt en månad eller två efter behandling. Under tiden, drick mycket vatten eller andra klara vätskor att spola ut ditt system och hålla sig borta från urinblåsan irriterande gillar kaffe och alkohol.

Tala om för din läkare om urinering är smärtsamt eller om du har blod i urinen. Dessa symtom kan betyda att du har en infektion som måste behandlas med antibiotika.

Många cancerpatienter får både cellgifter och strålning. Om du € re en av dem, måste du också tänka på att du kan uppleva ytterligare biverkningar från kemoterapi.