Hur ska jag sköta en Ileostomi Stängning?

May 7

Det finns olika saker du bör veta om hur du sköter din ileostomi stängning. Området kommer troligen vara svullna i flera dagar efter den första operationen, och infektion kan vara benägna att inträffa. Du bör vara noga med att tömma påsen regelbundet under de första dagarna enligt anvisningar från din läkare. Området där stomin infördes bör hållas så ren och torr som möjligt för att förhindra bakterier från att komma in i området.

En ileostomi är ett förfarande i vilket den nedre delen av tunntarmen är bortkopplad från tjocktarmen. Tjocktarmen och ändtarmen är då i allmänhet bort på grund av sjukdom eller skada. När detta är gjort, är det parti av tunntarmen konstrueras in i en liten påse som används för att hålla avföring i stället för kolon. Denna påse kommer så småningom att anslutas till anus för normala tarmrörelser eller till en stomi i buken där kan dräneras.

När en öppning, eller stomi, i buken används, måste området vara ordentligt omhändertagna för att förhindra infektion. Ett lock är allmänt införts vid ileostomi stängning för att förhindra läckage av avfall materia. Området kring detta lock bör rengöras flera gånger om dagen i början tills området är helt läkt från operationen. Efter läkning har skett, kan behövas ibland rengöring med desinfektionsmedel. Lotioner, balsam, eller pulver kan också vara till nytta att förhindra klåda eller irritation.

För att förhindra läckage eller skada för ileostomi stängning webbplats måste påsen tömmas kontinuerligt under de första veckorna. Så småningom påsen kommer att sträcka och bli kunna hålla mer avföring i taget, så dränering kan ske mer sällan. Spolvatten genom området kan också bidra till att rensa ut eventuella avföring kvar.

Om ileostomi stängningen blir svullna, röda, varma, eller smärtsamma, eller om det börjar läcka pus eller andra vätskor, bör en läkare konsulteras eftersom dessa är tecken på infektion. I de flesta fall kommer en grundlig rengöring av området med antiseptiska och ibland antibiotika avhjälpa problemet. En sjuksköterska eller stöd bidrar lära dig hur man korrekt dränera och rengör stomin att förhindra infektion uppstår.

Var noga med att tömma påsen så ofta som din vårdgivare ordinerat. Underlåtenhet att göra detta kan resultera i påsen bristning och intern infektion eller blödning. Detta är ett livshotande tillstånd. Om du märker något läckage från ileostomi stängning platsen, rapportera detta till din läkare omedelbart.

  • En ileostomi lutningen är ett förfarande som kopplar den lilla intestinefrom tjocktarmen.
  • Ileostomier utförs när patienter har svåra frågor matsmältnings.