Inbjudande Heart Disease: The Couch Potato Connection

May 13

Medan du sitter stilla, är ditt hjärta slå på 70 till 80 sammandragningar per minut (om du inte är extremt fit). Med varje sammandragning, utsläpp höger kammare ungefär tre fjärdedelar av blodet innehåller i kärlen i lungorna där den får syre. Samtidigt är den vänstra kammaren urladdning omkring tre fjärdedelar av det blod som den innehåller i aorta och arteriella systemet att mata syre till alla organ och muskler. Alla fyra hjärtklaffar arbeta tillsammans för att kontrollera blodflödet till och från hjärtat, och se till att inget blod flyter i fel riktning. Skulle det inte vara trevligt om trafiksystem var så effektiv!

Den arteriella systemet vidgar eller expanderar, varje gång vänster kammare mynnar ut den och snabbar blod på sin väg till de olika arbets vävnaderna. Hur mycket blod går till varje vävnad bestäms av vad just den muskel eller organ behöver göra. När du äter en stor måltid, till exempel, hjärta, hjärna, parasympatiska nervsystemet och artärer allt besluta att mer blod måste gå till organen i mag-tarmkanalen för att hjälpa dem med arbetet i smälta att låg fetthalt, hjärt -healthy måltid du bara åt.

Säg att du bestämmer att du ska träna regelbundet. (Bra idé!) Övning utgör en annan utmaning till hjärtat jämfört med resten. Extra blodflödet måste gå till muskler som används vid utövandet och kranskärlen som ger näring till hjärtmuskeln själv så att den kan pumpa ut extra blod som krävs under din träning ansträngning.

Lyckligtvis är detta extra arbete inget problem för ett friskt hjärta. Än en gång, alla system fungerar i samförstånd. Extra blod pumpas från hjärtat, och extra blod rinner ner kranskärlen, vilket vidgar acceptera denna extra flöde. De hjärtklaffar fortsätter att styra blodet i rätt riktning, och det elektriska systemet, med ett litet uppsving från nervsystemet, börjar generera fler slag per minut. Samtidigt, slappnar hjärtmuskeln lite, möjliggör mer blod pumpas ut under varje slag.

Dessutom, nervsystemet, i samverkan med det arteriella systemet, orsakar

  • Vissa delar av den arteriella cirkulationen att utöka eller vidga, skicka mer blod till de arbetande musklerna som behöver det
  • Övriga delar att tygla eller smala, avleda bort blod från områden där det inte är så aktiv under ansträngning

Den goda nyheten är att om du anstränger dig regelbundet, ditt hjärta och resten av ditt kardiovaskulära systemet börjar bli mer effektiva och förbereda för de regelbundna träningspass. Det är sant även om du har fått diagnosen hjärtsjukdom eller haft en hjärtattack eller andra hjärthändelse. Därför läkare ordinera särskilda typer av noggrant övervakade aktiviteter och övningar som en del av behandlings- och rehabiliteringsprogram för hjärtsjukdomar.

När alla delar av hjärtat och hjärt-kärlsystemet är friska och fungerar bra tillsammans, det är en vacker system. Men hjärtat är en muskel. Och precis som alla muskler, det fungerar bäst när du håller den i form och undvika skador.

Den rade hjärta

En rade hjärta är starkare och bättre kunna möta de krav kroppen platserna på den. Människokroppar var utformade för att vara i rörelse. Och rörelsen av fysisk aktivitet håller hjärtat väl avstämd, vars fördelar är många:

  • Bokstavligen hundratals studier har visat att personer som antar den enkla vana att daglig fysisk aktivitet avsevärt minska sin risk att utveckla olika hjärtproblem, framför allt kranskärlssjukdom.
  • Den rade hjärta ger individer möjlighet att utföra de dagliga aktiviteter med komfort och utan att köra andfådd och energi.
  • Ju mer rade hjärta, desto lägre vilopuls, och mindre arbeta hjärtat har att göra under en livstid.
  • Studier visar också att, med lämplig aktivitet, kan hjärtan som skadats av sjukdom eller skada återfå konditione som förbättrar hälsa och funktion och kan även bidra till återföring av vissa aspekter av sjukdomen.

Den deconditioned hjärta

I motsats till den aktiva individen, kan individen som leder en stillasittande livsstil faktiskt uppleva en deconditioned hjärta. Den deconditioned hjärta är mindre effektiv på att göra sitt arbete och måste arbeta hårdare för att få tillräckligt blodflöde i hela kroppen. Du är en utmärkt kandidat för en deconditioned hjärta om du svarar "ja" på dessa frågor eller andra som dem:

  • Undviker du trapporna eftersom klättra två eller tre flygningar lämnar dig extremt andfådd?
  • Vill du ringa en parkeringsplats många gånger söker en plats mitt framför butiken för att se till att du inte behöver gå mycket?
  • Vill du titta på sport på tv i stället delta i dem med vänner och familj?
  • En trevlig dag, du pop en DVD i spelaren snarare än att ta en promenad?

För många människor en deconditioned hjärta är det första steget i en långsam glida ner den långa sluttningen mot en sjuk hjärta.

Den sjuka hjärta

En stillasittande livsstil i kombination med ohälsosamma metoder såsom dålig kost, viktökning, rökning eller vissa andra hygienkrav, såsom högt blodtryck, högt kolesterol, eller diabetes, kan allvarligt förändra de grundläggande hjärt strukturer och leda till en oordnad anatomi som kan skapa en mycket olycklig öde. En kort lista över de saker som kan gå fel innefattar blockerade artärer, högt kolesterol, högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och plötslig död. Summan av kardemumman: Många av de hjärtproblem som människor upplever är beror på den år av försummelse och underlåtenhet att följa även de mest grundläggande av hjärt-hälsosamma livsstilprinciper. (Nature gör några misstag, också, men även i de fall, personliga val komplicerar ofta problemet.)

Den goda nyheten är att även om du har fått diagnosen i riskzonen för hjärtsjukdom eller ha det, och även om du har upplevt specifika hjärtproblem, att uppmärksamma de grundläggande principerna för en hjärt-hälsosam livsstil i samband med mediciner och rutiner för din behandlingsplan kan hjälpa dig att vända saker.