Vad är en VBAC?

October 21

En VBAC, eller vaginal förlossning efter kejsarsnitt, är när en mor ger sitt barn vaginalt efter att tidigare levererat en baby via kejsarsnitt, eller c-avsnitt. Fram till slutet av 1970-talet, kunde mammor inte hoppas på att leverera en bebis vaginalt efter att ha en c-avsnitt, på grund av att gränserna för medicinsk kunskap vid tidpunkten. 1980- och 90-talet skedde en ökning VBACs grund av ökad medicinsk forskning och kunskap, liksom ökningen av mödrar som kräver mer valfrihet i sina leveranser. Nu, på grund av juridiska restriktioner, sjukhus politik och skyhöga felbehandling premier, VBAC priser har dramatiskt sjunkit igen.

Kejsarsnitt leveranser, vilket innebär en horisontell snitt under "bikinilinjen" och längs muskelfibrerna att leverera en bebis, står för cirka en miljon födslar per år i USA. År 1970 var andelen c-avsnitt var ca 5%, medan 2005 var hastigheten vid 28%.

Idag är förlossningsläkare delas på VBAC debatten. Vissa är försiktiga och leverera endast via kejsarsnitt efter ett tidigare kejsarsnitt. Oavsett om de tror att det är säkrare att leverera vaginalt eller via kejsarsnitt, många av dessa läkar händer är bundna av sjukhuspolitik, statliga regleringar, eller deras felbehandling försäkring. Andra förlossningsläkare lämnar beslutet till mamman, så länge hon är en bra kandidat för en VBAC.

För dem argumenterar mot en VBAC, är säkerheten för fostret och mamman deras främsta intresse. De hävdar att riskera en VBAC kan resultera i bristning av livmodern, svår blodförlust, brist på syre till barnet under förlossningen, infektion, och i värsta fall, infertilitet eller död av både barnet och modern. Även om risken för brusten livmoder i en VBAC är mindre än 1%, är det inte en risk många läkare är villiga att ta. En misslyckad VBAC kan bära högre risker för komplikationer än en lyckad VBAC, och födelsen resulterar i en C-sektionen ändå. Anhängare av cesareans hävdar att underlätta för att leverera är ett annat plus; det är bekvämt, mamman undviker en lång och smärtsam arbetskraft, och hon kan välja sitt barns födelsedag.

Kvinnor som vill att försöka en VBAC har ungefär en chans 60 till 80% av framgång, särskilt om de är en bra kandidat för den. Senaste medicinsk forskning stöder VBAC, om så bara för att undvika potentiellt farliga stor bukoperation. Förespråkare av VBAC hävdar att c-sektioner har en högre frekvens av åter sjukhusvård efter födseln, efterföljande uterusruptur i följande födslar, och infertilitet. En studie från 2005 visade att 11% av alla c-avsnitt var onödiga, och 65% av andra c-sektionerna var onödiga. Nyligen, Rapporter Consumer Magazine kallade ett kejsarsnitt nummer tre på sin lista över "12 Operationer Du kan vara bättre utan."

Debatten rasar på, och det blir allt svårare för kvinnor att ta beslutet själv. Över 300 amerikanska sjukhus i landet har förbjudit VBACs. Ett sjukhus gick så långt som att ta en kvinna till domstol för att tvinga henne att ha ett kejsarsnitt efter ett ultraljud visade en möjlig £ 13 (5,9 kg) bebis som skulle vara svårt att leverera vaginalt. Hon kunde framgångsrikt leverera vad som visade sig vara en 11 £ (4,99 kg) barn vaginalt på ett annat sjukhus.

Om läkaren är öppen för en VBAC, måste du uppfylla vissa kriterier för att försöka en. Du kan bara ha haft en c-sektion med en horisontell, eller låg tvär, snitt. Bäckenet bör visas stora nog att rymma en bebis som passerar genom den. Du bör ha haft någon annan uterusoperation eller tidigare uterusruptur. Dessutom kan du inte ha något annat medicinskt tillstånd som skulle göra vaginal förlossning farligt. Som en försiktighetsåtgärd, måste en läkare och narkosläkare att finnas tillgänglig under hela din leverans om du behöver en akut kejsarsnitt.

  • Det finns risker för mamman och barnet med att ha en VBAC.