Vad är en sellout?

November 2

En sellout är någon som har gjort sig av sina ursprungliga principer. Den sellout gör vanligtvis en helomvändning från sina tidigare åsikter i syfte att tjäna pengar eller för att bli mer kommersiellt acceptabla för allmänheten. Termen är oftast förknippas med vissa grupper av människor.

Politiker beskrivs ofta som sellouts. Deras åsikter och politik förändras ofta beroende på hur stor eller liten deras röstningsprocenten är. Storbritanniens premiärminister Tony Blair är nu allmänt betraktas som en sellout av allmänheten. Han var en gång förebådade som mannen som förändrat England, men hans inblandning i Irakkriget har praktiskt tvingade honom att avgå som premiärminister.

Företag i allmänhet förväntas vara sellouts också. Med pengar i åtanke, säljer ut ses som business as usual, men även de mest cyniska allmänheten chockades beslutet av Body Shop grundare Anita Roddick. The Body Shop har alltid marknads sina kosmetika och produkter som miljövänliga och inte testade på djur, men när franska kosmetikatillverkaren La € Oreal erbjöd $ 1500000000 (USD), Roddick hoppade skepp. Miljö grupper har krävt en fullständig bojkott av Body Shop produkter. Roddick hävdade helt enkelt att någon annan skulle äga Body Shop en dag ändå.

Många kände sig förrådd av Roddick beslut och anser att hon var en stor sellout. Populära tänkande anser nu den ursprungliga ethos bakom Body Shop som bara en marknadsföringstrick. När pengarna män kom kalla, tog Roddick pengarna och sprang.

De som tout sig som mot etablissemanget anses ofta de största sellouts när de byter. Musiker är känd för att säga att de aldrig kommer att sellout för snabba pengar. Historien är full av kreativa människor, som musiker och skådespelare, som säger att de aldrig kommer att sellout sin konstnärliga integritet av kommersiella skäl.

Men i främmande land, det är fantastiskt hur många aktörer dyker upp i annonser som aldrig syns i sina hemländer. Stora stjärnor kan göra enorma summor pengar för att stödja allt från drycker till smink. Kontrakten för sådant arbete stipulerar ofta att annonserna aldrig visas i skådespelarens hemland av rädsla för att skada hans eller hennes bild.

I filmen The Doors, som fokuserar på rockgruppen med samma namn, finns det en minnesvärd scen som involverar begreppet sellout. Sångaren Jim Morrison hör en av hans låtar som används i en tv-annons och snabbt skenor mot resten av bandet. Genom att sälja låten till en biltillverkare, klagar Morrison att de slutligen hade sålt bandet. De hade gett in i mannen, eller upprättande, och deras trovärdighet skulle skadas för alltid.

Sälja ut ses som en förlust av konstnärlig integritet. Om du skapar något som panders till allmänheten med det specifika syftet att göra enorma summor pengar, är det i allmänhet anses vara en sellout. Konstnären kan tjäna mycket pengar, kommer hans eller hennes rykte och trovärdighet skadas.