Vilka är de olika typerna av ironi?

March 26

Dramatiska ironi, situations ironi och verbal ironi är litteraturens tre huvudtyper av ironi. Grunden för ironiska är att det finns en skillnad mellan vad som förväntas och vad som är verkligt. Sammantaget handlar ironi med det oväntade. Syftet med ironi kan vara att göra en tror, ​​att göra ett skratt, eller helt enkelt för att chockera. Ironi kan också tjäna för att lägga spänning och intriger till bihandlingar.

Situations ironi, en av de lättare att känna igen olika typer av ironi, innebär det verkliga utfallet är mycket annorlunda än det resultat som förväntades. Om en karaktär i en roman är en dålig person som rånade en bank och sätta massor av andra människor i fara, då kan det vara oväntat för honom att komma undan med alla pengar han vill utan att fångas. En trevlig, varm berättelse om ett barn som tar emot en sällskapsfåglar för hennes födelsedag kan innehålla situations ironi om det visade sig att, okänd för hennes föräldrar, hon är allergisk mot fåglar och snabbt blir sjuk, vilket nödvändiggör avlägsnande av hennes nya husdjur. Situations ironi hjälper ofta att hålla läsarna intresserade och gissa om vad som kan hända härnäst, eftersom det inte är lätt att förutse.

En annan av de viktigaste typerna av ironi, händer verbal ironi när en karaktär säger en sak men betyder något helt annat. Ta två karaktärer som är kollegor som arbetar på ett kontor och pratar om sin chef, Dr Young, till exempel. En av dem kan säga, "Det finns inget jag skulle vilja mer än att se Dr Young just nu." Medan det tecken som säger detta kan innebära att han skulle älska att se sin chef så han kan stansa mannen, som han föraktar, hans kollega kanske tror han menar att han har höga tankar om sin chef och skulle älska att se honom. Verbal ironi är ibland lätt att plocka ut i litteraturen; andra gånger är mer subtil och kräver en del tänkande.

Dramatiska ironi, också en av de viktigaste typerna av ironi, förekommer i litteraturen när ett eller flera tecken saknar en viktig bit information som har lämnats till publiken. I en pjäs, till exempel om ett par har beslutat att de bryter upp istället för att gifta sig, men deras ovetande familjer ivrigt förbereder sig för sitt bröllop, då detta anses dramatiska ironi. Med dramatisk ironi, publiken vet alltid mer än de enskilda tecken i en berättelse.

  • Ironi i litteraturen är avsedd att provocera läsaren att tro hårdare och analyserar en situation.
  • Skratt är ofta resultatet av ironi.