Vad är uppsvälld buk?

April 1

Termen "utspänd buk" används för att beskriva några olika tänkbara förutsättningar, som gäller både uppfattningen att uppblåsthet sker i magen och även fysiska uppblåsthet med en märkbar ökning av storleken på magen. Det finns många olika frågor som potentiellt kan orsaka buken uppblåsthet, inklusive allvarliga tillstånd som representerar en verklig fara för hälsa och mindre problem som arena € t anses hotfullt. Utspänd buk ISNA € t alltid smärtsamt, men det kan vara mycket obehagligt, och om villkoret orsakas av något mer allvarligt, wouldnâ svår smärta € t nödvändigtvis vara ovanligt.

Merparten av tiden, är utspänd buk orsakas av någon form av mindre sjukdom matsmältnings. Till exempel, om folk äter mat som de har svårt att smälta, såsom fiberrik mat, kanske de har känslan att deras magen uppblåsthet eller ens uppleva en liten ökning av storleken på magen. Detta beror på att mer gas produceras när kroppen smälta mat som arena € t särskilt lätt att bearbeta. Även om dessa livsmedel kan orsaka mer gas än vanligt, många av dem anses vara mycket hälsosamt att äta, och när överskottsgasen leds genom gasbildning eller rapningar, kommer symtomen vanligtvis försvinner.

Ibland utspänd buk kan hända även när människor äter mat som är normalt mycket lättsmält. I dessa fall kan det vara ett tecken på att något mer allvarligt är på gång, speciellt om det händer kroniskt. Till exempel leder colon irritabile, vilket kan vara en mycket svår kronisk sjukdom matsmältnings, ofta till långa anfall med obekväma uppspänd buk. Allergier mot livsmedel, såsom laktosintolerans, kan också orsaka allvarliga utspänd buk frågor som dyker upp när som helst den felande maten äts.

I upptakten till menstruation och ofta under menstruationen, många kvinnor upplever en uppsvälld känsla tillsammans med faktiska fysiska uppblåsthet på grund av bodyâ € s tendens att ta på överskottsvatten under den tiden. Uppblåsthet samband med menstruationsmönster, även om det kan vara mycket obehagligt, inte allmänt anses farliga. Vissa kvinnor rapporterar framgång med tillskott av multivitaminer som ett sätt att minska problemet.

Det finns några fall där buken uppblåsthet kan vara förknippade med en särskilt allvarligt tillstånd av något slag, och i dessa situationer, kan det finnas andra medföljande symptom. Till exempel, om någon lider med gallsten, kanske han eller hon har en känsla av uppblåsthet tillsammans med svår smärta, kräkningar och feber. Ett annat exempel kan vara kronisk hjärtsjukdom, vilket kan ge upphov till att behålla vatten, vilket leder till utspänd buk tillsammans med andningsfrågor och andra symptom.

  • Många kvinnor kan uppleva uppblåsthet före och under menstruationen.
  • Utspänd buk kan relateras till uppfattningen av uppblåsthet.
  • Irritable bowel syndrome kan ibland leda till långa anfall med uppspänd buk.
  • Vissa personer kan uppleva utspänd buk även efter att ha ätit mat som är lätt att smälta.
  • Före och under menstruationen, vissa kvinnor tycker att diuretika och vitaminer kan hjälpa till att hålla uppblåsthet i schack.
  • Gallsten kan orsaka buken uppblåsthet tillsammans med andra symtom.