Vad är det bästa munsårsbehandling?

April 6

En munsår, som normalt finns på en plats runt munnen är ett uttryck för infektion med herpesvirus, oftast herpes simplex I. När människor får en munsår de är mycket troligt att ha dem igen eftersom viruset kvar i kroppen och regelbundet uttrycker sig i form av ett nytt munsår. Därför diskussion om den bästa munsårsbehandling måste kretsa kring antivirala läkemedel som kan hjälpa förkorta varaktigheten av en enda munsårs infektion.

Första gången en person får ett munsår, är den bästa munsårsbehandling oral medicinering för aciklovir, även kallad Zovirax. Vissa läkare kan välja att be patienter att ta den orala formen och även att använda en salva eller kräm form vid samma tidpunkt. Eftersom munsår kan vara långvarig, är acyklovir ett mycket bra val eftersom det tenderar att minska längden på infektion och även gör människor mindre smittsam. Längd infektionstiden kan minskas med ca 60%, vilket är uppmuntrande.

Det finns andra antivirala läkemedel som kan användas för att behandla en munsårs infektion. Dessa inkluderar famciklovir och valacyclovir eller Famvir och Valtrex. I allmänhet är båda dessa mediciner inte är lika effektiva av acyclovir. De kommer något minska varaktigheten av infektion, men inte i den utsträckning av acyclovir. Dock bör en person har problem med aciklovir bör dessa andra mediciner ses som de bästa alternativen. En annan medicinering, penciklovir, som finns i salva form, kan vara för.

Den bästa munsårsbehandling inte bara beror på vad läkemedlet administreras. Den bygger också på när behandlingen inleds. Självklart med den första infektionen, kan människor inte känner att de får ett munsår. Därefter bör människor vara försiktig med vad som kallas prodromal scenen. Detta sker innan utseende munsår, och kan inkludera symtom som stickningar, domningar, smärta, sveda eller rodnad på ett område i munnen.

När folk misstänker att de är i prodromal skede bör de börja munsårsbehandling, oftast med en salva eller kräm. Detta kan leda till att munsåret att inte dyka upp och de prodromalsymtom att helt enkelt avta. Om ett munsår visar fortfarande upp, oftast blir det mindre allvarliga och försvinner snabbare.

Diskussionen fortsätter vara pågående om huruvida människor bör ta pågående orala antivirala läkemedel för att undertrycka munsår alla av tiden. Vissa läkare kan rekommendera detta för patienter som får munsår väldigt ofta. Det är ännu inte allmänt erkänna att denna form av terapi, nu allmänt används för dem med genital herpes, är lämplig som munsårsbehandling för alla.

  • Antivirala salvor används ofta för att behandla munsår.
  • Aktuella over-the-counter krämer används ofta för munsår.