Vilka är de vanligaste Chitosan biverkningar?

September 7

Kitosan är en substans gjord av skal från olika typer av skaldjur, inklusive räkor och krabba. Medan kitosan används ibland i plastikkirurgi för att stimulera vävnadstillväxt och uppmuntra sårläkning och av tandläkare för att behandla sjukdomar i tandköttet, är det kanske mest känd som ett kosttillskott. Medan vetenskapliga studier som bevisar dess effektivitet saknas, många konsumenter använder chitosan att behandla tillstånd som fetma och högt kolesterol. Chitosan är tillgängliga över disk, utan läkarrecept. Vanliga kitosan biverkningar magbesvär, förstoppning och gas. Andra potentiella problem med konsumtionen av kitosan är möjliga läkemedelsinteraktioner, utlöser en skaldjursallergi, och malabsorption av näringsämnen.

Chitosan ofta konsumeras före en måltid med hopp om att det kommer att absorbera fett, vilket förhindrar nedbrytning av fett och dess kalorier. Medan dess effektivitet som en viktminskning behandling inte har bevisats, många människor fortsätter att köpa och använda kitosan för detta ändamål. Vissa användare klagar på de vanligaste kitosan biverkningar såsom magbesvär och gas, även om nöd är oftast inte allvarliga och försvinner efter ett tag.

De mer allvarliga farhågor kitosan biverkningar involverar dess förmåga att binda med fett, vilket kan störa absorptionen av essentiella mineraler, fettlösliga vitaminer och vissa läkemedel. Gravida kvinnor i synnerhet varnas mot användningen av kitosan eftersom det kan hålla dem från rätt absorbera sådana viktiga näringsämnen som vitamin A och D samt kalcium. Vissa läkemedel, såsom p-piller, är likaledes fettlösliga, och de kan göras mindre effektiva genom konsumtion av kitosan. Det finns också belägg för att chitosan ökar effekten av warfarin, ett blodförtunnande medel. Eftersom denna interaktion kan leda till blåmärken eller blödningar, bör warfarin användare undvika kitosan.

Även om de är tekniskt kitosan biverkningar allergiska reaktioner förblir ett bekymmer för potentiella användare av kitosan. Medicinska författare är noga med att påpeka att skaldjur allergier utlöses av kött av en skaldjur, inte dess skal. Det är fortfarande en bra idé för dem som lider av skaldjur allergier att vara försiktig med kitosan och att vara på jakt efter symptom på en skaldjursreaktion. Dessa symtom kan inkludera svullnad, hudutslag och andningsproblem. Eftersom dessa symtom kan vara allvarliga, och till och med dödliga, bör kitosan användare som upplever dessa symtom kontakta läkare på en gång.

  • De som lider av skaldjur allergier bör vara försiktiga med kitosan.
  • P-piller kan vara mindre effektiva genom konsumtion av kitosan.
  • Många konsumenter använder chitosan att behandla fetma.
  • Plötsliga andningsproblem kan signalera en allergisk reaktion mot skaldjur.
  • Förstoppning är en vanlig biverkning av kitosan.