Hur väljer jag det bästa datorn strömförsörjning?

February 12

Välja den bästa datorströmförsörjningen är i allmänhet en individualiserad upplevelse. Det finns ingen enskild nätaggregat som är perfekt för alla. Det finns dock flera faktorer som du kanske vill ta hänsyn till. Till exempel, kommer du vill välja ett nätaggregat som passar din dator, levererar en lämplig mängd ström och har de rätta kontakterna för datorns komponenter.

En dator strömförsörjning omvandlar växelström (AC) från en väggkontakt till likström (DC) som behövs för att driva komponenterna inuti en dator. Det steg också ner spänningen till en nivå som är lämplig för de komponenter. Värme genereras under denna omvandlingsprocess, så de flesta nätaggregat har fläktar för att hålla dem svalna. Tyst, fläktlösa modeller är också tillgängliga.

Nätaggregat finns i en mängd olika storlekar och former som kallas "formfaktorer." Se till att formfaktor datorns nätaggregat matchar datorns fall; annars kommer det inte passar. En av de vanligaste typerna är Advanced Technology Extended (ATX) formfaktor som används i många stationära datorer.

En dator nätaggregat har fått betyget i watt enligt sin maximalt möjliga effekt. Mängden ström en dator behöver baseras på de interna komponenterna. High-end grafikkort, kraftfulla processorer och flera hårddiskar kommer att göra en dator makthungriga.

Tillverkar testa sina nätaggregat under olika förhållanden, vilket kan påverka betyget. Billiga eller generiska nätaggregat har betyg som kan vara mycket felaktiga. Det är i allmänhet en bra idé att köpa en dator nätaggregat med en rating något högre än vad du behöver. Nätaggregat är mest effektiva vid högre belastning, så att köpa en med en rating mycket högre än du behöver kan slösa el.

En annan viktig faktor är en dator nätaggregat med rätt antal och typer av kontakter för dina behov. Olika moderkort, processorer, och expansionskort har olika typer av kontakter. Vissa enheter är också modulärt, vilket innebär olika typer av kontakter kan fästas eller tas bort från ett nätaggregat beroende på dina behov.

En rating känd som den genomsnittliga tiden mellan fel (MTBF) kan hjälpa dig att välja en mer tillförlitlig dator strömförsörjning. I allmänhet ger högre MBTF betyg är ett tecken på högre kvalitet. En dålig kvalitet strömförsörjning kan förkorta livslängden för datorkomponenter.

Om energieffektivitet är viktigt för dig, överväga en dator nätaggregat med en 80 PLUS certifiering. När strömmen omvandlas från växelström till likström, är en del energi förlorad som värme. 80 Plus certifierade produkter förlorar 20% eller mindre energi under omvandlingen enligt normala driftsförhållanden, vilket sparar el.

  • Att ha de rätta kontakterna och leverera en lämplig mängd kraft är saker att tänka på när man väljer en dator strömförsörjning.