Vad är en horisontell motor?

En horisontell motor har cylindrar som färdas horisontellt med marken i motsats till i en V-konfiguration såsom i en V-6 eller V-8 motor. Andra motorer, såsom de typiska i-line fyra och sexcylindriga modeller, verkar i en vertikal rak linje med kolvarna som kör rakt upp och ner som roterar motor. Kanske det mest populära horisontella motor användes i Volkswagen Beetle. Detta horisontella motor består av fyra cylindrar, som är luftkyld och monterad i den bakre delen av fordonet. Porsche lånat den horisontella motorkonstruktion för många av sina modeller, och General Motors använde den horisontella motor design i 1960 Corvair modellprogram.

En nyckel till driften av högpresterande horisontell motor ligger i dess användning av en platt vevaxel. Den platta vevaxel tillåter den fyrcylindriga motorn att arbeta som om det vore en stor tvåcylindrig motor med två kolvar bränning mittemot varandra. Medan tomgång är lite grov, är uteffekten smidig. Problemet i många luftkylda horisontella motorkonstruktioner är att de bakre cylindrarna är blockerade av de främre cylindrarna, vilket skapar en överhettning problem för de bakre cylindrarna.

Bilar är inte de enda fordon att använda den horisontella motorn. Många flygplan, båda flygplan samt helikoptrar, utnyttja motorkonstruktion. Den låga profilen hos den horisontella kraftverket möjliggör mer viabilitet runt motorn. Den enhetliga profilen för motorn bidrar den också till att bilda en jämn linje inom vingkonstruktionen. Detta underlättar aerodynamik samt estetik. Många luft båtar, inklusive de som arbetar i Florida Everglades i USA, förlitar sig på de horisontella luftkylda motorer för makten.

Olje temperaturer kan ofta klättra högt i en horisontell konstruktion, och varje motor som är planerat till svår plikt skulle gynnas av en extern oljekylare. Den platta designen av den horisontella motorn skapar långsam cykling av motorolja från cylindrarna till vevhuset. Detta skapar en överhettning tillstånd för olje- och stavar ett tidigt slut på lager och tillhörande komponenter i motorn. Genom att placera en oljekylare långt bort från motorn och montera den i den dominerande vindskärmytan, är oljan lätt svalnat, förlänga livslängden på oljan, motorn och dess komponenter.

En annan typ av fordon att utnyttja den platta motorn är BMW motorcykel. BMW motorcykel har använt den horisontella kraftverket framgångsrikt i decennier. Andra tillverkare har följt efter, och motorcyklar såsom Honda Gold Wing-serien samt Valkyrie linjen både beror på den horisontella designen.

Relaterade artiklar