Radera filer eller mappar

October 21

Ett av de främsta syftena med Windows, som ett operativsystem, är att hålla reda på alla filer och mappar som kan skapas och lagras på olika medier som är anslutna till datorn. Vanligtvis innebär det att spåra filer och mappar på hårddiskar i en eller annan typ. Med tiden Windows kan anmodas att hantera tusentals filer och mappar. (De verkar föröka när du lägger till och använder olika program.)

Detta innebär att vid någon punkt eller annan måste du ta bort filer eller mappar från ditt system. Det finns ett par olika sätt du kan göra detta. Den första (och kanske det enklaste) är att bara välja objektet (eller föremål) och tryck på Delete-tangenten på tangentbordet. Beroende på var objekten är placerade, kan Windows fråga dig om du verkligen är säker på att du vill göra borttagningen.

Ett annat sätt att ta bort en fil eller mapp är att dra den till papperskorgen, vilket är typiskt på skrivbordet. Klicka på objektet en gång, håll ner musknappen och dra den till papperskorgen. När du släpper musknappen, objekten raderas.

På tal om papperskorgen, bör du förstå att när du tar bort objekt-oavsett hur du gör det-du bara flytta dem till papperskorgen. Det innebär att du kan senare hitta dem och återställa dem, om så önskas. (Tja, kan du göra det tills du tömmer papperskorgen. Då objekten är officiellt "raderade" och tas bort från ditt system.) Endast artiklar hamnar i papperskorgen om de är faktiskt på en hårddisk ansluten till systemet. Om du tar bort objekt på en nätverksenhet, då de i allmänhet inte flyttas till papperskorgen; de tas bort permanent.

Naturligtvis Windows spår också behörigheter för filer och mappar, och du måste ha rätt behörighet för att kunna göra de strykningar. Om du inte har de rätta behörighet, då Windows meddelar dig att du inte kan ta bort objektet. Om så är fallet, är lösningen för att logga ut och se till att du loggar in med ett konto som har den behörighet (som administratörens konto). Om filen eller mappen du försöker radera är på en delad nätverksenhet, så kan du behöva kontakta din nätverksadministratör om radering objektet.

Detta tips (6165) gäller för Windows 7.