Vad Är Sweet Chilli Sauce?

July 13

Bland de söta såser i östra världen, är söt chilisås en av de mest populära. Denna krydda är gjord med kryddan av chilipeppar och sötma av socker. Det är oftast används som en dippsås, men kan också användas vid marine kött och grönsaker och andra former av matlagning. Även sweet chilisås används oftast i thailändska och malaysiska köket är det också populärt i Australien, Storbritannien och i USA.

Hot Peppers är de mest använda ingredienserna i sweet chilisås. Dessa kan omfatta sorter som jalapeno och Serrano peppar. I sweet chilisås recept, är röda chilipeppar oftast kallas för. Markchilipasta kan också användas, vilket inte är så färsk, men kan göra att förbereda såsen lättare på kocken.

Massor av olika märken av sweet chilisås finns att köpa, oftast i en behållare på flaska. Making såsen kan emellertid ge en mycket fräschare, starkare smak. Det kan också införliva kock personliga preferenser för att skapa unika, mer tillfredsställande smakkombinationer. Färska paprika brukar rekommenderas när man gör sweet chilisås. Sötningsmedel kan variera från socker, till lönnsirap, till frukt.

Förutom paprika och ett sötningsmedel, är olika kryddor används när man gör denna sås. Vitlök är en av de vanligaste kryddorna som används vid beredning chilisås. Ingefära är en annan ofta använd ingrediens. Paprika, salt, koriander, och många andra kryddor kan användas också, beroende på preferenser kocken. Även såsen är söt, kan det också ändras för att passa smak av dem som föredrar mer kryddig smaktillsatser.

Många olika vätskor kan utnyttjas för att skapa såskomponenten av dessa varianter. Vatten och vinäger används ofta i såsen. Sherry används också av vissa kockar. För en saltare smak, kan sojasås kombineras med andra flytande ingredienser. Vissa kockar lägger även i fisksås.

När sweet chilisås är beredda eller köps, kan den användas på en mängd olika snacks och livsmedel. Chilisås är ett mycket populärt val för doppa sås för räkor toast och vårrullar. Det kan ersätta någon krydda som används för att doppa asiatiska livsmedel i, samt en marinad för kyckling, fläsk eller grönsaker. Grillad fisk ibland toppad med sås också.

  • Färska vårrullar ofta doppad i en sås med sweet chili, fisksås, och andra vanliga asiatiska ingredienser.
  • Sojasås används i vissa recept för sweet chilisås.
  • Jalapenopeppar används ofta för att göra sweet chilisås.