Vad är Dakos?

August 26

Populär på Kreta och ofta serveras som förrätt, är dakos en grekisk mat gjord främst av ost, tomat och bröd skorpor, ett slags kex bröd liknar bruschetta. Traditionellt består en dakos av en bröd rusk toppad med tomater och ost, och ibland serveras med en sida av oliver. Ingredienser kan också kombineras i en skål, dock, och tjänade som en bröd sallad.

Skorpor görs normalt från ett korn bröd och är enkla att göra hemma. Brödet är bergsstigar skivas. Då skivorna bakas på låg värme tills knaprigt eller borstad med olja och grillas. Enkelt rosta brödet fungerar ofta också.

När man förbereder dakos är de skorpor först fuktats med vatten eller tomatjuice. Tomater sedan riven och kan ansträngda att avlägsna överskott juice. När riven, är tomatbitar placeras på de skorpor. Ibland skivad lök eller grön paprika läggs ovanpå tomaterna, men oftast smulad ost placeras direkt ovanpå. Traditionellt är mizithra ost används, men fetaost används ofta i stället.

Extra jungfruolja används i allmänhet för att göra dakos. Beroende på receptet, olivolja är antingen den första ingrediensen placeras på de fuktade skorpor, strös direkt på bröd, eller den sista, drizzled över osten. Grekisk oregano kan också tillsättas med oljan. Ibland kan hackade oliver användas som topping till de ifyllda dakos.

Även dakos gjorts på detta sätt är ofta kallad dakos sallad, kan den också omvandlas till en mer traditionell sallad genom att lägga ingredienserna till skålen och bryta brödet i bitar. Mindre traditionella sallader kombinera traditionella dakos ingredienser med fler icke traditionella sådana, såsom skivad gurka och lök, samt citronsaft, dill och salt och peppar för att skapa en dressing. Chili olja kan också användas för att ge skålen extra smak. Färska spenatblad kan ingå också.

När man skapar en dakos sallad, grönsaker, ost och kryddor kombineras och fick stå under ungefär en halvtimme. Detta hjälper smakerna blandas för en godare sallad. Om brödet bryts i bitar, kan det tillsättas till de grönsaker samt. Bröd som hålls helt ligger i botten av en skål och salladsblandningen placeras över brödet och garnerad med dill när skålen är redo att tjäna.

  • På Kreta är dakos ofta serveras med en sida av oliver.
  • Färsk spenat kan läggas till dakos.